Formula Woman Championship

Gepubliceerd op 28 juli 2004 door Jo Vleugels

Met Formule 1 heeft het helemaal niets te maken, maar de volgende serie is zo'n leuk initiatief dat het een plaats op deze site zeker waard is. En omdat de Formule 1 teams toch op vakantie zijn, hier even wat aandacht voor een heel andere serie. De autosport was altijd een mannensport. Steeds meer groeide in het verleden het besef dat daardoor de helft van het potentieel aan talent is blijven liggen. Zodoende wordt er al lange tijd meer plaats ingeruimd voor vrouwen om tot volwaardige racemogelijkheden te komen. In Engeland, toch de bakermat van de autosport, vond men dat niet voldoende. Op een of andere manier bleken vrouwen niet dezelfde kansen te krijgen als mannen. Daarom werd dit jaar voor het eerst een kampioenschap opgezet enkel en alleen voor dames: het 'Privilege Insurance Formula Woman Championship'.


De Mazda RX-8s

Gereden werd het kampioenschap in standaard Mazda RX-8s, waaruit men het interieur sloopte en die verstevigd werden met een rollbar en andere veiligheidseisen. Motorisch bleven de auto's ongewijzigd. Dat was geen probleem omdat deze Mazda's standaard worden geleverd met een Renesis motor met roterende zuigers die uit zijn 1.3 liter toch zo'n 231 pk haalt! Ook de topsnelheid van 240 km/u is zeker voldoende om mee te racen. De Mazda heeft ook standaard een (uitschakelbare) traction control.

Eén ding willen de organisatoren en de deelnemers van dit kampioenschap absoluut niet: enige vorm van emancipatie oproepen. Hun enige doel is te laten zien dat in een aantal snelle, gelijkwaardige auto's ook door vrouwen fantastische races gereden kunnen worden. Dat is hun gelukt. Zelfs de meest sceptische Engelsman moest toegeven dat het kijken een genot was. De races van dit seizoen zijn allemaal op de Engelse televisie uitgezonden door ITV. Puur reclame voor vrouwen in de racerij dus.


Winnares Natasha Firman

Afgelopen weekend is de laatste race van dit jaar gereden. Het kampioenschap is gewonnen door Natasha Firman. Inderdaad de dochter van 'van Diemen' baas Ralph Firman. En daarmee ook de zus van Ralph Firman jr. de ex-Jordan coureur. Natasha Firman moest er hard voor werken. In de laatste race moest ze koelbloedig een flinke crash ontwijken waarbij haar twee naaste rivalen betrokken waren: Margo Gardner en Lauren Blighton. Natasha Firman won niet alleen, maar verdiende met de overwinning ook een zitje in de Formula Palmer Audi Winter Serie en voor volgend jaar een felbegeerd stoeltje in het Team Dynamics Honda welk deelneemt in de BTCC serie.

Natasha Firman: "Ik kan het nog steeds niet geloven, we hebben zo fel moeten vechten voor deze overwinning. Een enorm sterk veld van rijders. Dit kampioenschap heeft bewezen dat geslacht geen enkele hindernis hoeft te zijn in de moderne autosport."
De oprichter van de serie, Greame Glew, verklaard: "We hadden vooraf nooit gedacht dat deze serie zoveel impact zou hebben. Maar mede door de sterke Mazda auto's hebben wij heel mooie races laten zien en we hopen dat we daarmee nog veel meer vrouwen kunnen overhalen om aan de races deel te nemen."

Om een plaats te bemachtigen in deze Formula Woman Championship 2004 is trouwens een jaar lang strenge selectie aan vooraf gegaan waarbij de dames zich moesten kwalificeren. Open stond het kampioenschap voor iedereen die door de selectie kwam. Daarbij deden studenten mee, accountants en zelfs een straaljagerpilote. Die open inschrijvingen waren een belangrijk bestanddeel van de serie, welke in één seizoen een duidelijk bestaansrecht heeft afgedwongen. Een mooi initiatief dus!


alle deelneemsters...omdat ze wel wat extra exposure verdienen!

Jo Vleugels