Sponsordeal Wilux Minardi (nog) niet ten einde

Gepubliceerd op 23 juli 2004 door John ter Meer

In tegenstelling tot wat hier en daar in de media op te tekenen valt over een beëindiging van de sponsorrelatie tussen Wilux en Minardi blijkt dat dit nog niet het geval is. Dat is de conclusie na het telefonisch onderhoud wat we vanmiddag hadden met Wilux directeur Ruud Wildschut.

In zijn auto op weg naar het circuit van Hockenheim zegt Wildschut dat hij eens een stevig gesprek moet hebben met Minardi teambaas Paul Stoddart. “Onze intentie is om er uit te komen. Waaruit? Nou, het klopt dat we niet helemaal on speaking terms zijn met betrekking tot de stickers die tijdens de race op Silverstone op de Minardi auto’s hebben gezeten. Op zijn zachtst gezegd hebben we daar nu een meningsverschil over en dat moet uitgepraat worden. Tijdens dat gesprek zal ook van onze kant aan de orde komen dat we Minardi verantwoordelijk houden voor wat er op Silverstone gebeurd is.”Waarbij Wildschut het verhaal van zijn kant uit de doeken doet. Al vóór Silverstone had hij een gesprekje gehad met Paul Jordan van Minardi waarbij Jordan aangaf dat de Wilux directeur onder zijn contractuele sponsorverplichtingen uitkon, als hij zou willen. Wildschut: “Jordan zei me letterlijk: als je ervan afwilt, dan stoppen we ermee. De naam Wilux zou dan van de sidepods verdwijnen, alléén op de neus zouden we nog reclame kunnen plakken.” Wildschut trekt hier de conclusie uit dat Minardi wellicht een ‘grotere vis’ aan de haak geslagen heeft en eigenlijk het liefst onder het sponsorcontract met Wilux uitwil. “Waarom ik dat denk? Toen ik begreep dat op Silverstone onze stickers van de wagens afgehaald zouden worden, als eerbetoon aan de overleden John Walton, heb ik per sms geprotesteerd en gevraagd om een snelle reactie die ik vervolgens niet kreeg.” Als bewijs stuurt Wildschut een aantal sms-berichten door naar deze redactie. Berichten, gericht aan Paul Stoddart. Eén waarin hij zijn medeleven betuigt aan Minardi en de familie van de overleden Walton en één waarin hij zijn verbazing uitspreekt over het verwijderen van de betaalde sponsorruimte op de Minardi auto’s. Wildschut geeft hierin ook aan niet onwelwillend te staan tegenover een eerbetoon aan John Walton en daarvoor zelfs ‘Wilux-ruimte’ op de auto ter beschikking te stellen. “Maar dan wél in overleg met elkaar”, zegt Wildschut. “En dat is niet gebeurd. Dus heb ik in mijn sms-je de zakelijke verantwoording bij Paul Stoddart neergelegd. Sponsors hebben betaald voor de ruimte op de auto’s en wat doet hij? Hij haalt er alles af.”

In datzelfde sms-je meldt Wildschut gerechtelijke stappen te overwegen en geeft Paul Stoddart 30 minuten de tijd om te reageren. Zo niet -zo staat er letterlijk in het bericht- dan gaat het sms-je naar persbureau Reuters. “Nogmaals, ik vond een eerbetoon aan John Walton zonder meer op zijn plaats”, zegt Wildschut. “Maar we hebben nu eenmaal ook met zakelijke belangen te maken. Met betaalde sponsorruimte. In goed overleg hadden we er vantevoren uit kunnen komen want ook wij wilden een stapje opzij doen ten faveure van Walton. Maar zomaar alles weghalen en niet meer reageren, dat kan dus echt niet. Je zou denken dat er meer achter zit.” Waarmee Wildschut dus doelt op een vermeende grote sponsor waar Minardi wellicht mee in zee zou gaan.

Intussen heeft Paul Stoddart gereageerd op Wildschut’s pogingen om in gesprek te geraken. “Hij was verrast. Onzin natuurlijk. Dit speelt al twee weken en afgelopen woensdag heeft hij eindelijk gereageerd. Nou ja, we zijn nu onderweg naar Hockenheim en nogmaals, wat mij betreft gaan we met elkaar verder. Maar dat neemt niet weg dat ik hem verantwoordelijk houd voor zijn eenzijdige actie om alle betaalde sponsorruimte van de auto’s te halen tijdens de Grand Prix van Silverstone. Ik hoop dat we eruitkomen.”

John ter Meer