Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Gepubliceerd op 20 juli 2004 door Jo Vleugels

Er zijn mensen die denken dat de GPWC er nooit zal komen. De GPWC moet in 2008 de opvolger van Formule 1 worden, tenminste volgens de autofabrikanten. De hoogste man van het BMW concern, Burkhard Göschel laat ons weten dat de GPWC al bijna rond is. Veel details zijn al uitgewerkt, tot en met de verdeling van alle inkomsten. De autofabrikanten willen niets aan het toeval overlaten en zijn klaar voor de toekomst.


De 'Power' blijkt dit jaar niet voldoende

Het is niet wat BMW, de autofabrikant uit München, had gehoopt. Ze waren er vast van overtuigd in 2003 of hooguit in 2004 wereldkampioen te worden in de Formule 1. "Toch rijden we nog even mee in de Formule 1" zei Göschel onlangs in München. Toen journalisten hem vroegen hoe lang nog, verklaarde hij: "in ieder geval willen we nog in 2005 rijden." Deze uitspraak laat vermoeden dat verdere deelname van BMW tot voor kort nog niet zeker was. "Eigenlijk willen wij nog langer meerijden", vervolgt hij, "dat hangt echter niet enkel van de resultaten af, maar ook van de onderhandelingen met Bernie Ecclestone."


Burkhard Göschel, BMW

Het voortbestaan van Formule 1 als serie na 2008 wordt door de autofabrikanten steeds harder in twijfel getrokken. De in de GPWC (Grand Prix World Championship) verenigde fabrikanten hebben voor 2008 hun eigen serie aangekondigd. Weliswaar was er een overeenkomst met Bernie Ecclestone in december vorig jaar, afgelopen april bleek deze op lucht gebaseerd te zijn.

Geld blijkt de grote drijfveer achter alle onvrede. De aandelen die de banken uit het faillisement van het Kirch concern hebben in Formule 1, dekken een lening van 1,6 miljard dollar. Deze aandelen zijn geheel waardeloos op het moment dat de autofabrikanten zich terugtrekken uit Formule 1.

De onderhandelingen (meer ruzies eigenlijk) tussen Bernie Ecclestone en de autofabrikanten betreffen de financiële verdeling van de commerciële opbrengsten. Maar ook de toepassing van regels in de serie zijn een bron van ongenoegen.

Bernie Ecclestone steekt nog steeds zo'n driekwart van alle binnenkomende gelden in zijn zak. De teams eisen dat dit niet meer dan 50% wordt. Een ander punt is de uitstraling naar het publiek. Voor Bernie is het niet interessant of de circuits goed of slecht bezet zijn. Het aantal toeschouwers loopt inmiddels flink terug. Ecclestone vraag inmiddels aan elk circuit een garantiesom van 30 miljoen dollar per race, zoals "Business Week" wist te achterhalen. Dit heeft als consequentie dat een staanplaats op de Nürburgring inmiddels al 110 Euro moet kosten.

Norbert Haug, motorsport chef van Mercedes uit zich tegen het blad "Focus": "de manier waarop Formule 1 het publiek tegemoet treedt is niet goed. De GPWC is de enige organisatie die zo iets op langere termijn goed kan verzorgen."

BMW chef Göschel zegt: "Er zijn momenteel geen gesprekken meer met Ecclestone. Ook zijn er voorlopig geen gepland." Daarom is de GPWC met BMW, FIAT, Renault, Ford en DaimlerChrysler hard op weg hun eigen serie te realiseren. "De grondstructuur van de serie is reeds compleet klaar", aldus Göschel, "Alle teams hebben inmiddels hun handtekening gezet." Zelfs de verdeling van de inkomsten zou daarin geregeld zijn. "Ik zeg niet dat we helemaal klaar zijn, maar voordat we in een situatie komen waar we keuzes moeten maken, zorgen we liever dat we hierop vooruit lopen", zei de BMW-chef.

Jo Vleugels