Formule 1 live voor een kaartje van 15 Euro

Gepubliceerd op 15 juli 2004 door Jo Vleugels

Laten we meteen duidelijk zijn: 15 Euro om Formule 1 bolides langs te zien bulderen is geen geld. Toch is het mogelijk. Dit weekend wordt direct over de grens, op circuit Zolder in België, de EuroBOSS serie gereden. Een race met voornamelijk oudere Formule 1 auto's. Leuk is het feit dat het veelal modellen zijn waarin tegenwoordige grootheden in vroegere tijden hun successen hebben gevierd.


Benetton Judd V10

EuroBOSS is een internationale race serie onder de vlag van de FIA. Ze racen op bekende circuits zoals Silverstone, Le Mans, de Lausitzring en a.s. weekend dus op Zolder.
De serie staat open voor bolides van voor 1998 uit de Formule 1, de F3000 en de Indy met motoren naar vrije keuze.


Arrows Cosworth V8

Alleen het feit dat alle bolides in deze serie op Avon slicks rijden, maakt het tot een waar toeschouwers spektakel. Een start met de nodige decibels hoort hier uiteraard bij!
Het is absoluut geen optocht van nostalgische auto's, er wordt gevochten voor de overwinning. Uitremmen en inhalen is in deze serie nog volop te zien.
Sommigen schelden nogal eens over de beslotenheid van Formule 1. Een zekere afscherming is daar toch bij nodig. Immers de hele wereld wil alle verhalen horen van de hooguit 20 coureurs. Op Zolder kan dit weekend iedereen bij de -weliswaar iets oudere- Formule 1 auto's komen. Een open paddock en een relaxte sfeer zorgen ervoor dat iedereen alles van dichtbij kan bekijken en de nodige foto's kan maken.


Benetton Ford HB V8

Van EuroBOSS naar Formule 1 is trouwens goed te doen. Dat heeft Paul Stoddart bewezen. In 1997 werd de EuroBOSS serie gewonnen door het Empress Racing team van Stoddart met twee Tyrrells uit 1994. Het jaar erna kocht Paul Stoddart het hele Tyrrell team, behalve de F1 licensie. De F1 licensie is toen aan BAR verkocht.
Met het Tyrrell team kocht Paul Stoddart alle know how voor een Formule 1 team, dat weer iets later met Minardi een feit was. Het Italiaanse deel van Minardi is nog authentiek, het Engelse deel is een mengeling van het oude Tyrrell team en het EuroBOSS Empress Racing team.


Klaas Zwart

Een extra stuk spanning zal dit weekend Nederlander Klaas Zwart geven. Hij moet immers het ronderecord op Zolder verdedigen. Zwart zal starten met de Ascari Benetton Judd V10 en staat momenteel tweede in het klassement.
In ieder geval geeft deze serie iedereen de mogelijkheid om wat nostalgie uit de Formule 1 van heel dichtbij mee te maken!

Jo Vleugels