"Facts and Figures" over Silverstone

Gepubliceerd op 06 juli 2004 door Jo Vleugels

Silverstone verzorgde de allereerste FIA Grand Prix van de Formule 1 op 13 mei 1950. Winnaar van die wedstrijd was Giuseppe Farina in een Alfa Romeo 158. Ferrari besloot niet mee te doen aan die allereerste wedstrijd.

In Northhamptonshire ligt dit vliegveld uit de tweede wereldoorlog. In die tijd in gebruik door squadrons Britse en Amerikaanse bommenwerpers. Na de oorlog verdwenen de meeste van deze kleine vliegvelden, maar Silverstone bloeide op. De allereerste pogingen om te racen werden gedaan door enthousiastelingen die nooit van vergunningen of toestemmingen gehoord hadden. Verhalen doen de ronde dat de eerste races gewonnen werden door diegene die het eerst een schaap wist te raken, welke veelvuldig over het vliegveld liepen.

Toen de Royal Automobile Club een plaats zocht om een Britse Grand Prix te organiseren in 1948 streek men neer op Silverstone. Eenvoudig omdat het de goedkoopste oplossing was.

Hoewel het circuit zeker aan een grote opknapbeurt toe is, moet het grootste probleem in de toegangswegen gezocht worden. De Britten zeggen spottend dat ze een maandje naar de GP gaan. Twee weken heen rijden, 1 dag racen en twee weken terugrijden. Een beetje gelijk hebben ze. De wegen rondom Silverstone zijn absoluut niet berekend op de grote toestroom en elk jaar slipt het compleet dicht. Tijdens de racedag is Silverstone dan ook het drukste vliegveld van Groot Brittanië. De helikopters met VIP's vliegen af en aan. De gewone man met zijn auto kan blij zijn als hij tijdig het circuit kan bereiken.

Precies de helft van de acties die we in 2003 voorgeschoteld kregen in Engeland zijn dit jaar al voldoende om ons een spannende en spectaculaire Grand Prix te garanderen. Iedereen kan zich nog wel de voetganger herinneren die het circuit vorig jaar onveilig maakte. Maar het was toch voornamelijk de GP van Rubens Barrichello. Door Ferrari bewust op pole positie gestuurd om de snelle Michelins in het begin van de wedstrijd af te houden, bewees Rubens dat hij een prima racer was. Een pracht wedstrijd met veel inhaalmanoeuvres sloot Rubens winnend af. De weersvooruitzichten voorspellen dit weekend regenbuien. Met een beetje geluk kunnen we dus een heerlijk raceweekend tegemoet zien.

Voor de toeschouwers ter plaatse is er een leuk bijprogramma en wordt de zondag afgesloten met een open-air concert van niemand minder dan de legendarische Beach Boys, aangevuld met nog een handvol beroemdheden. De Britse organisatie doet er zodoende alles aan om het publiek tevreden te stellen.

Renault maakt handig gebruik van het hedendaagse moderne racen op de computer. Een hele reclame campagne is opgestart onder het motto 'Feel It'. Belangrijk vinden de mensen bij Renault het dat iedereen begrijpt wat er achter de schermen gebeurd. Daarom is er een internetsite geopend (http://experience.renaultf1.com/) waar iedereen live de telemetrie van de auto's kan volgen met zelfs een pitstopcalculator.


Cicuit Silverstone

De coureurs moeten een afstand afleggen van 308,355 km precies, verdeeld over 60 ronden. Het circuit heeft een lengte van 5141 m.

Vorig jaar won Rubens Barrichello de race voor Juan-Pablo Montoya, die tweede werd. Het ronderecord (1:22.236) en de pole waren beide ook voor Rubens. Op Silverstone worden banden met een gemiddelde tot harde compound gebruikt. Deze hardere banden zorgen er voor dat er meer ingehaald kan worden dan op andere circuits.

Pitstops kunnen gemaakt worden:
bij 1 stop strategie: tussen rondes 32-35
bij een 2 stops strategie: tussen rondes 21-30 en 40-45
bij een 3 stops strategie: tussen rondes 16-22, 32-37 en 46-50
bij een 5 stops strategie: vergelijkbare cijfers ontbreken (nog)

Op Silverstone is het een uur vroeger dan in Nederland, zodat de volgende sessies verreden worden volgens Nederlandse tijd:

vrijdag 9 juli
12.00 - 13.00 test sessie 1
15.00 - 16.00 test sessie 2

zaterdag 10 juli
10.00 - 10.45 test sessie 3
11.15 - 12.00 test sessie 4
14.00 - 14.50 pre-kwalificatie
15.00 - 16.00 kwalificatie

zondag 11 juli
14.00 - Foster's British Grand Prix, race

Jo Vleugels