Renault op pole in Frankrijk!

Gepubliceerd op 03 juli 2004 door Martin Zoon

Fernando Alonso deed wat hij moest doen tijdens de kwalificatie op het circuit Magny Cours. De jonge Spanjaard zette voor de ogen van het Franse publiek zijn Renault op de best denkbare plek op de grid en voldeed daarmee aan één van de doelstellingen van dit seizoen van zijn team Renault: presteren tijdens de belangrijkste race van het seizoen, de Grand Prix van Frankrijk.
Voor de statistieken is bovendien mooi meegenomen dat Alonso (lees: Renault en Michelin) met dit rondje voor derde keer vandaag het ronderecord scherper stelde; voorlopig zullen we dat weer een jaarlang in de annalen van de Franse GP tegenkomen.


3e Pole voor Fernando Alonso

Náást zich ziet Alonso morgen het vertrouwde rood van WK-koploper Michael Schumacher, die pole-position verspeelde met wat foutjes in het laatste gedeelte van zijn rondje. Schumacher wordt op zijn beurt weer gevolgd door David Coulthard, die op een nette wijze de verwachtingen inloste die de nieuwe MP4-19B gisteren en vanmorgen had opgewekt. Coulthard en zijn team konden bijzonder tevreden zijn met de minimale achterstand op de Ferrari van Schumacher.

Nòg kleiner was het onderlinge verschil tussen DC en de vierde plek van B.A.R.’ s Jenson Button. Die acht-honderdste van een seconde geeft min of meer aan hoe zeer de strijd om de titel ‘Best-of-the-rest’ zich aan het ontwikkelen is. Een strijd die heel goed zichtbaar was tijdens de kwalificatie van vanmiddag. Natuurlijk mag het verschil in strategie -en de daaraan gekoppelde hoeveelheid brandstof aan boord- tussen de diverse teams niet zo maar vergeten worden. Maar gesteld kan worden dat de spanning er vanmiddag in ieder geval tot de laatste bocht van Juan Pablo Montoya goed in zat.


Montoya: teveel fouten

Laatstgenoemde moet morgen noodgedwongen genoegen nemen met de minst goede plek op de derde startrij. Montoya ging voortvarend van start in zijn ‘flying lap’, zette een prima eerste sectietijd neer, maar maakte vervolgens voldoende fouten om bijna een halve seconde langzamer te zijn dan pole-sitter Alonso. Zoals hierboven al gesteld is, betekent het minste foutje in een kwalificatierondje je momenteel minimaal een plek. Jarno Trulli vinden we overigens terug op de vijfde plek.
Achter zich weten Trulli en Montoya zich snelle starter Takuma Sato en Williams’ Marc Gene. Gene kweet zich nu volledig van zijn taak door zijn beste rondje van dit weekend te rijden op het moment dat het er toe deed.

Op de vijfde rij zien we respectievelijk de tweede McLaren en de tweede Ferrari terug. Zowel Kimi Räikkönen als Rubens Barrichello vielen iets uit de toon, afgezet tegen de rondjes van hun beider teamgenoten. Maar dit kan natuurlijk ook een gevolg zijn van de gekozen race-strategie.
Verderop in de uitslag komen we geen opvallende zaken tegen. Hooguit verdient de tijd van Mark Webber een vermelding. De Australiër leverde slechts een fractie meer dan een seconde in op de snelste tijd van de dag. Ter indicatie: vanochtend, tijdens de eerste vrije training van vandaag, zou Webber's tijd nog goed genoeg geweest zijn voor een nieuw baanrecord.

De uitslag van de kwalificatie van de GP van Frankrijk:


Martin Zoon