Max Mosley wil vroegtijdig aftreden

Gepubliceerd op 01 juli 2004 door Jo Vleugels

Max Mosley, president van de FIA, heeft hedenochtend heel plotseling zijn aftreden aangekondigd.
In een persmededeling van de FIA wordt heel kort verwoord: "Max Mosley heeft de FIA vergadering geïnformeerd over het feit dat hij in oktober 2004 als FIA president aftreedt."

Na Bernie Ecclestone is Max Mosley zeker de machtigste man binnen de Formule 1. Zijn werk deed hij prima, gezien het aantal keren dat hij herkozen is. In 1991 werd hij voor het eerst gekozen. Een ambtstermijn loopt steeds vier jaar. In 1997 en 2001 werd hij herkozen. Reeds geruime tijd heeft Mosley verkondigd dat hij na het einde van deze termijn, die in oktober 2005 zou aflopen, zich niet meer herkiesbaar zou stellen. Enkele dagen geleden zei Max Mosley nog dat Jean Todt een prima opvolger voor hem zijn.


Max Mosley

De oorzaak voor zijn aftreden is niet bekend. Max Mosley stond (net als Bernie Ecclestone) wel vaker onder kritiek wegens zijn dictatoriale houding tegenover iedereen. Morgen (vrijdag) spreekt Mosley op de persconferentie van de Formule 1 in Frankrijk. Misschien dat hij daar een nadere verklaring zal afgeven.

Insiders verwachten niet dat Mosley zich geheel uit de FIA zal terugtrekken. Vaak heeft hij zich al laten ontvallen een post te willen bezetten die de veiligheid van de coureurs ten goede zou komen.

Nog net voor zijn aftreden zullen er besluiten moeten vallen over het geheel hernieuwde technisch reglement in de Formule 1. De FIA wil absoluut dat er minder snel gereden wordt.

Jo Vleugels