Ecclestone benoemt zijn opvolger!

Gepubliceerd op 24 juni 2004 door Jo Vleugels

Geheel onverwacht is Bernie Ecclestone met zijn opvolger op de proppen gekomen: Michael Payne. Ecclestone (73) verklaarde dat hij geen directe intentie heeft om zich terug te trekken, maar hij wil wel sommige verantwoordelijkheden kwijt, ook al om Formule 1 voor de toekomst voor te bereiden.

Michael Payne (46) is in de wereldsport de absolute top in marketing. Sinds 1983 werkt hij voor het IOC (Internationaal Olympisch Comité, de organisatie achter de Olympische Spelen). In 1988 promoveerde hij tot 'marketing director'. Dit was een pioniersrol omdat het IOC nog geen marketing afdeling had en dus zeker geen directeur voor die afdeling. Payne vervulde deze rol glansrijk gedurende 15 jaar en zorgde dat de TV rechten en de sponsoring ook van de Olympische Spelen een enorme operatie maakte. Nog geen tien jaar na het opstarten van de marketing afdeling, in 1997, was Michael Payne reeds in staat om maar liefst $ 3,7 miljard aan uitzendrechten en marketing programma's binnen te halen.


Michael Payne, opvolger van Bernie Ecclestone

Sinds enkele jaren uitte Michael Payne echter kritiek op de organisatie van het IOC, hij was zeker niet meer tevreden in zijn rol. Het IOC 'promoveerde' hem afgelopen winter nog naar de functie van 'director of global broadcast and media rights', maar dit schijnt net de druppel geweest te zijn die de emmer liet overlopen. Alle marketing business is bij het IOC overgeheveld naar Meridian Management, een bedrijf dat voor honderd procent eigendom is van leden van het Olympisch Comité, wat niet direct Olympische gedachten laat vermoeden.

Het is voor het eerst sinds lange tijd dat Ecclestone ook maar een krimp geeft om taken naar anderen af te schuiven. Naar verluidt, er zijn geen bewijzen van, is Payne op persoonlijke basis bij Ecclestone in dienst gekomen.
Michael Payne is gewend om te spreken en te handelen met de allergrootste bedrijven ter wereld. Om van Formule 1 weer een gezonde (financieel gezien) sport te maken is de zet een gouden greep te noemen. Op papier is er momenteel geen betere commerciële man ter wereld denkbaar.

Zodra deze topman geheel door Bernie Ecclestone is ingewerkt, zijn er maar twee mensen op deze wereld die de hele organisatie van Formule 1 doorgronden. En dat geeft Bernie zeker weer een voorsprong op de banken en de autofabrikanten.

Jo Vleugels