Ferrari domineert, Minardi scoort punt

Gepubliceerd op 20 juni 2004 door Bas Winckels

De GP van de Verenigde Staten op het circuit van Indianapolis werd wederom een prooi voor Ferrari. Het lijkt een eentonige uitslag, weer een 1-2 voor Ferrari, maar de race was allerminst eentonig. Er kwamen slechts 8 bolides aan de finish van de race waarin Zsolt Baumgartner een punt pakte voor Minardi en Sato de smaakmaker was. De Japanner eindigt uiteindelijk op een 3e positie en scoorde daarmee zijn eerste podiumpositie uit zijn carriere. Maar het meest opzienbarende feit kwam op de naam van Ralf Schumacher: hij crashte met meer dan 300 kilometer per uur in de muur, maar kwam er relatief ongeschonden vanaf. De Duitser ligt ter observatie in het ziekenhuis, maar op het eerste gezicht lijkt het erop alsof hij er alleen met een aantal kneuzingen vanaf komt.


Even leek het er op dat het ernstig was.

De opmaat voor een race die bol stond van de abnormaliteiten werd ingezet door Montoya, die zijn auto op de startgrid verliet en na enig heen-en-weer-geren in de reserve-auto dook. De auto die nog op de grid stond, werd daar 2 seconden (!) te laat weggeduwd, wat Montoya uiteindelijk een diskwalificatie opleverde.

De eerste bocht betekende direct het einde voor 4 coureurs: Klien, Massa, Bruni en Pantano. Ook Da Matta kreeg een tikje mee. Hij probeerde nog de snelheid in zijn wagen terug te krijgen, maar dat bleek een illusie. Hij moest zijn auto aan de kant zetten. De race werd verder gekenmerkt door het hoge aantal uitvallers, telt u even mee? Alonso (crash door een lekke band), Ralf Schumacher (crash), Button (versnellingsbak), Heidfeld (viel stil), Montoya (diskwalificatie), Webber (motor) en Fisichella (motor) verlieten achter elkaar de wedstrijd. Hierdoor scoorde Zsolt Baumgartner een 8e plaats en het eerste punt van het seizoen voor Minardi. Iets waar teambaas Paul Stoddart uiteraard dolgelukkig mee was.


Schumacher opnieuw de beste, Sato prima 3de.

Takuma Sato mag zich de smaakmaker van de wedstrijd noemen. In een tijd waarin inhalen in de F1 een schaars goed is geworden, toonde de Japanner dat het ook een kwestie van lef is: hij werkte zich met even gewaagde als spectaculaire inhaalacties naar voren en bereikte daarmee een zeer verdiende 3e plek. Het podium werd gecompleteerd door de twee Ferrari's: Barichello toonde dat hij met zijn kopman mee kon komen, en verschalkte hem bijna voor de leiding. Michael Schumacher liet zich echter niet de kaas van het brood eten en pakte zijn achtste overwinning van het seizoen. Hij staat dan ook soeverein aan de leiding in het kampioenschap.

Bas Winckels