Facts & Figures Indianapolis Motor Speedway

Gepubliceerd op 15 juni 2004 door Jo Vleugels

In het begin van de Amerikaanse autoindustrie, nog lang voordat Detroit de grote fabrieken kreeg, was Indianapolis de stad waar alles gebeurde. In het begin van vorige eeuw had men daar behoefte aan een testbaan voor deze tak van industrie en werd de Indianapolis Motor Speedway gebouwd en op 19 augustus 1909 geopend. Daarmee is de speedway in figuurlijke en letterlijke zin van het woord een monument. Letterlijk omdat het circuit in Amerika wordt aangemerkt als officieel historische plaats. Net omdat Amerika veel minder geschiedenis kent dan Europa worden tradities heel hoog gehouden. Een coureur die 's werelds (volgens Amerikanen dan..) beroemdste race, de Indy 500, weet te winnen blijft beroemd. De hele maand mei staat elk jaar weer in het teken van die ene race. Elke dag is er dan wat te doen op het circuit en de meedingende teams zijn ook de hele maand aanwezig, enkel om de race van het jaar te winnen. Voor alles rond die Indy 500 is er een ceremonie en een traditie. Vanaf de uiteindelijke beker waarin elke winnaar staat tot het drinken van melk op het overwinningspodium.
Indianapolis Speedway is voor de Amerikanen 'heilige grond' waar je geen spot mee drijft. Ziehier de reden waarom Formule 1 in 2002 een ongelooflijke slag kreeg te verduren toen Michael Schumacher de overwinning uit handen gaf aan zijn teammaat. Dat was, zeker voor Amerikaanse begrippen, ongehoord. Het zal waarschijnlijk nog heel wat races duren voordat de doorsnee Amerikaan weer vertrouwen heeft in Formule 1 als een eerlijke autosport.


Circuit Indianapolis (op de foto geen F1 maar wél veel toeschouwers!)

Met meer dan 250.000 vaste zitplaatsen is de Indianapolis Motor Speedway het grootste motorsportcircuit ter wereld. Het lange rechte eind bij start/finish is maar liefst 926 meter lang.
Het Formule 1 circuit dat ten dele over de originele oval wordt gereden, heeft een totale afstand van 4192 meter. Hierdoor moeten er 73 ronden afgelegd worden om het totaal van 306,016 kilometer te bereiken.
Vorig jaar werd de race gewonnen door Michael Schumacher, die ook de snelste ronde en het baanrecord op zijn naam heeft staan. Opvallend was in 2003 dat beide Saubers in de top 5 konden eindigden.

De originele bakstenen ondergrond ligt nog overal onder het asfalt. Maar op de start/finish lijn is een kleine strook zichtbaar van de stenen die voor de bijnaam "brickyard" zorgden. Deze stenen (meer dan 3 miljoen) werden reeds enkele maanden na opening van het circuit gelegd toen bleek dat de originele laag, een mengsel van steengruis en teer, niet bestendig was tegen de hoge snelheden.


Nog één stukje originele Brickyard

Het Grand Prix gedeelte van de Motor Speedway dateert pas uit 2000 en is speciaal voor de Formule 1 gebouwd. Een goede setup is niet eenvoudig te vinden. Het lange rechte eind en de ovalbocht zorgen voor een volgasgedeelte van meer dan 20 seconden, langer dan bijvoorbeeld Monza. Eigenlijk zou hier zo weinig mogelijk vleugel gezet moeten worden. Echter in het binnengedeelte komen dan weer veel en langzame bochten waar een setup als de Hungaroring beter zou passen. Van het ene tot het andere uiterste dus.
Omdat op het oval gedeelte snelheden van meer dan 300 km/uur gereden worden, hebben de banden veel te verduren. Een harde band zou dan ook ideaal zijn, ware het niet dat er voor het langzame gedeelte heel zachte banden nodig waren. Er zal dus een gemiddelde keuze gemaakt moeten worden die voor beide stukken van de baan niet al te veel problemen zal veroorzaken. Ook voor de remmen is het weer een zwaar circuit.

Pitstops kunnen gemaakt worden:
bij 1 stop strategie: tussen rondes 40-50
bij een 2 stops strategie: tussen rondes 23-28 en 47-52
bij een 3 stops strategie: tussen rondes 18-23, 34-38 en 50-55

In Indianapolis is het momenteel zeven uur vroeger dan in Nederland. Vertaalt naar onze tijd worden de volgende sessies gereden:

vrijdag 18 juni
18.00 - 19.00 test sessie 1
21.00 - 22.00 test sessie 2

zaterdag 19 juni
15.00 - 15.45 test sessie 3
16.15 - 17.00 test sessie 4
19.00 - 19.50 pre-kwalificatie
20.00 - 21.00 kwalificatie

zondag 20 juni
19.00 - race United States Grand Prix

De man die de 'Brickyard' het beste kent is Juan Pablo Montoya. Hij wist in 2000 de prestigieuze Indy 500 hier te winnen. Maar aan de andere kant verloor hij vorig jaar elk uitzicht op het coureurs kampioenschap net tijdens de race in de USA. Montoya zal er veel aan gelegen zijn om op dit circuit te laten zien wat hij kan.
Het mag duidelijk zijn dat de USA GP uitermate belangrijk is voor elke autofabrikant. Met slechts één kans per jaar om de belangrijke afzetmarkt in de USA te bereiken zal elk automerk op zijn tenen lopen om hier een mooie prestatie te laten zien.

Jo Vleugels