scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Richards tempert Sato

Gepubliceerd op 15 juni 2004 door Bas Winckels

Dave Richards zei al aan het begin van het jaar dat hij probeerde om Sato te temperen. Destijds vergeleek hij de rijstijl van de Japanner met zijn eigen golftechniek: zo hard mogelijk slaan om zo ver mogelijk te komen, maar dat is niet altijd de beste manier om te winnen. Na de afgelopen GP in Canada staat Sato weer in het centrum van de aandacht om zijn manier van rijden.

Het lijkt erop alsof BAR het een beetje gehad heeft met de prestaties van Sato. Richards heeft tot nu toe zijn onvoorwaardelijke steun aan de Japanner gegeven, maar na afloop van de kwalificatie op zaterdag zei de teambaas: "Ik ben erg teleurgesteld met zijn optreden. Hij had de snelheid om op hetzelfde niveau te presteren als Jenson. Hij had op de tweede startrij kunnen staan als hij zijn ronde had geconsolideerd."

De race bracht voor Sato echter niet wat erin zat. Hij blies voor de derde keer in successie zijn motor op in een race. In zijn bolide ligt dezelfde Honda-motor als in die van zijn teammaatje Jenson Button. Deze laatste denkt dat Sato teveel van zijn motor vraagt. "Er is een verschil tussen onze rijstijlen, en dat zou een oorzaak van de problemen kunnen zijn. Ik weet dat Takuma dit probeert te veranderen, maar dat is hem in deze race niet gelukt." Dave Richards is dat met hem eens: "De statistieken liegen niet. Sato heeft dit seizoen 5 maal zijn motor opgeblazen, Jenson nog niet een keer."


Sato onderweg in Canada

Voorlopig blijft Richards de Japanner nog steunen. "Het is gemakkelijker om een snelle rijder iets te temperen, dan om een langzame rijder sneller te laten gaan. We moeten Taku's enthousiasme iets temperen, de verwachtingen iets naar beneden bijstellen."

Takuma blijft dus vooralsnog in het BAR-zitje. En laten we eerlijk zijn: het is toch de rijstijl van de enthousiaste Japanner waardoor de races de laatste tijd nog een beetje kleur krijgen.

Bas Winckels