scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Facts & Figures circuit Monaco

Gepubliceerd op 18 mei 2004 door Jo Vleugels

Laten we eerlijk zijn, bij de naam Monaco denkt menigeen eerder aan een sprookje dan aan een modern land. Het Monaco dat we nu kennen, bestaat nog niet zo heel lang. Alhoewel de erfmonarchie van de Grimaldi's al in 1297 bestond, werd Monaco tijdens de Franse Revolutie in 1789 'afgeschaft'. In 1814 werd het dwergstaatje weer opgericht en via verschillende grondwetten van 1911 tot 1962 werd eindelijk een algemeen kiesrecht voor de Nationale Raad ingevoerd. In mei 1993 werd het staatje toegelaten tot de Verenigde Naties.

Monaco bestaat uit drie dorpen: Monte Carlo (dorp op de rots tegenover het kasteel), Monaco de rots (waar het Grimaldi paleis staat) en La Condamine (het haventje tussen de twee dorpen). Tegenwoordig belastingparadijs voor het grote geld, maar in 1863, na de bouw van het casino, bekend om de glamour in een gebied met een heerlijk klimaat.


...gezien worden...

Het glamour karakter kreeg indertijd een forse duw door de Noghes familie, rijke sigarettenfabrikanten en vrienden van de Grimaldi's. In 1909 werd Alexandre Noghes president van de 'Sport Automobile Velocipedique Monegasque', de lokale autoclub. Hij organiseerde een rally die door heel Europa zou starten en als eindpunt Monaco zou hebben. De werd voor het eerst gehouden in 1911 met deelname van 23 auto's. Gewonnen werd deze rally door Henri Rougier, echter niet omdat hij als eerste aankwam. De jury beoordeelde enkel het feit of de auto elegant was en in welke staat deze was bij aankomst in Monaco. Dit soort jurering typeert de automobielclub van Monaco, nog steeds een machtig orgaan.

Regels waar alle circuits aan moeten voldoen, worden in Monaco aan diverse laarzen gelapt. Veilig is het circuit immers niet. Er zijn geen uitloopstroken, het zicht is verschrikkelijk slecht, het circuit is vol met verrassingen: van putdeksels tot gladde beschilderingen.

Na heel veel druk van alle teams zijn er dit jaar voor het eerst pitboxen aangelegd. Voor de rest wil men nauwelijks iets veranderen. Monaco is geen race op de kalender. Monaco is waar Formule 1 om draait. De belangrijkste Grand Prix van het jaar. Dit is namelijk de plaats waar zaken worden gedaan, waar het geld voor het volgende seizoen bij elkaar komt. Er worden meer deals in Monaco gedaan dan alle andere races bij elkaar.

Tevens het enige overgebleven stratencircuit in de Formule 1. "Gekkenwerk en niet meer van deze tijd", volgens Ralf Schumacher. "Hier kun je zien welke coureur werkelijk talent heeft", volgens veel teambazen.
Feit is dat met de moderne bolides bijna onmogelijk inhaalacties gedaan kunnen worden in Monaco. Maar daar kunnen we de laatste tijd meer circuits van betichten. Kwalificatie is dus ongehoord belangrijk.
Michael Schumacher over het circuit: "Op de bocht bij Loews na, is eigenlijk het hele circuit oppassen geblazen, maar dat is ook de bijzondere kick van Monaco. Elk klein foutje kan een ongeluk zijn."


circuit van Monaco

De totale afstand van het circuit is 3340 meter. Er worden 78 ronden afgelegd. Daarna is er toch slechts 260.520 km gereden. Minder dan het voorgeschreven aantal van 305 km. Echter dit zou weer niet binnen de maximale tijd kunnen gebeuren. De snelste ronde en het record staat op naam van Kimi Räikkönen met 1:14.545.

Pitstops kunnen gemaakt worden:
bij 1 stop strategie: tussen rondes 44-51
bij een 2 stops strategie: tussen rondes 25-32 en 48-55
bij een 3 stops strategie: tussen rondes 18-24, 34-40 en 52-58

Er is geen tijdverschil met Nederland, zodat de volgende tijden behalve lokaal, ook Nederlandse tijden zijn:

DONDERDAG 20 mei
11.00 - 12.00 test sessie 1
14.00 - 15.00 test sessie 2

zaterdag 22 mei
09.00 - 09.45 test sessie 3
10.15 - 11.00 test sessie 4
13.00 - 13.50 pre-kwalificatie
14.00 - 15.00 kwalificatie

zondag 23 mei
14.00 - GP van Monaco race

Alhoewel het een heel langzaam circuit is, verbaast het feit dat het verschil in lage- en hoge snelheid het grootst is. Dat komt door de Loews bocht die met 45 km/uur de langzaamste uit het seizoen is. Met 1000 bochten die in totaal genomen moeten worden en zeker 3000 keer op- en afschakelen is een rijdersfoutje snel gemaakt.

Formule 1 auto's zijn niet gebouwd voor deze circuits. Zodoende wordt elk hulpmiddel om meer downforce te krijgen aangegrepen. We zien in Monaco dan ook vaak op veel plaatsen extra vleugeltjes verschijnen op en rond de auto. Ook wordt er in principe op zachte banden gereden.

De motoren hoeven niet hard te werken op Monaco. Maar daarbij komt weer het probleem dat deze niet gemaakt zijn voor zo weinig volgas en voor zo'n laag gemiddeld toerental. Daardoor kunnen er problemen komen bij de smering en tevens kunnen er ongewenste vibraties in de auto ontstaan.
Het is dus niet gezegd dat een langzaam circuit het makkelijker zal maken. Problemen die normale circuits niet opleveren, kunnen in Monaco wel snel toeslaan.

Zien en gezien worden is het motto in Monaco. Niet alleen nieuw-rijken, maar ook de echte jet-set vertoeft dezer dagen in het dwergstaatje. Veel beroemdheden zijn er elk jaar weer bij. Het zou dan ook fout zijn om dit circuit enkel op de race te beoordelen. Heel vaak wordt na een televisie-uitzending gemopperd over de optocht en het weinig echt 'racegevoel'. Dat gevoel hebben de deelnemers en de teams echter wel. Deze zitten minstens vijf dagen midden tussen het echt grote geld van de wereld. Er is ook bijna niemand die van deze race af wil. De Formule 1 bolides zijn natuurlijk bezienswaardig, maar veel toeschouwers komen ook voor de eindeloze rijen Rolls Royces, Lamborghinis en natuurlijk de onmetelijke jachten in de haven.

Het voordeel van Monaco is ook dat men, in tegenstelling tot alle andere circuits, overal dichtbij de prominenten en de coureurs kan komen. Dat begint al met het bekende voetbalwedstrijdje voor het goede doel op dinsdagavond en vervolgens in de bekende Grand Café's en luxe bars.
Monaco moet men dan ook niet bekijken als een Formule 1 race, Monaco IS Formule 1!

Jo Vleugels