scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

McLaren Technology Center geopend

Gepubliceerd op 13 mei 2004 door Jo Vleugels

Gisteren was het eindelijk zover: na vijf jaar bouwen opende McLaren's teambaas Ron Dennis officeel de nieuwe superfabriek: het 'McLaren Technology Center'. Behalve dat er veel Formule 1 coureurs aanwezig waren kon men zich verheugen over een zeer belangrijke gast: Koningin Queen Elizabeth II.

De nieuwe fabriek ligt drie kilometer ten noorden van Woking en is veel meer dan een 'Formule-1-team-garage'. Boze tongen beweren dat de tijd die Ron Dennis in de fabriek heeft gestoken tijdens de laatste jaren afbreuk heeft gedaan aan het McLaren team zelf. Ron Dennis heeft daar echter een uitgesproken mening over en denkt dat een Formule 1 team dat enkel Formule 1 auto's maakt geen overlevingskans heeft.


McLaren Technology Centre

Een fabriek op een grondoppervlakte van 32.500 vierkante meter met maar liefst 57.000 vierkante meter bureauruimte. Ron Dennis is er zeker van dat er een toekomst voor dergelijke fabrieken is. "Ondanks maatregelen om kosten terug te dringen, zullen autofabrikanten steeds meer geld en materiaal in Formule 1 willen stoppen. Maar geld alleen is niet voldoende om een team op te bouwen. Cultuur en ervaring spelen ook een grote rol. Maar als wij niet meegaan in moderne fabrieken en andere faciliteiten, zullen we op den duur onze topmensen verliezen".
Enkele jaren geleden speelden al geruchten dat top aërodynamica specialist Adrian Newey naar Jaguar zou vertrekken. "In deze fabriek zal alles helemaal nieuw zijn, ik geloof daarom niet dat Adrian ons nog verlaten wil", zei Ron Dennis. Niet alleen wil men het personeel behouden, maar zeker ook in de markt zijn om concurrerende topmensen weg te kopen.

Reeds jaren is Ron Dennis het 'sparen' voor de fabriek die in totaal rond een half miljard Euro gekost heeft. Geld dat er was door de laatste jaren zuinig te zijn. Dat is ook weer het verwijt dat aan het McLaren team wordt gemaakt. Door de enorme kosten van de fabriek kon men de concurrentie op de circuits niet bijblijven. Ron Dennis is er van overtuigd dat dit in de toekomst zeker weer terugkomt. "Ik wil er zeker van zijn dat McLaren in de toekomst het beste team van de Formule 1 is. Het 'McLaren Technology Centre' is een model voor de nieuwste technische vondsten en een voorbeeld voor de industriële architectuur van de 21e eeuw."

"Ik droom al jaren over dit gebouw. De werkomgeving zal zo fascinerend zijn dat iedereen hier dolgraag wil werken", zegt Ron. De gebouwen staan in de vorm van halve en hele cirkels. Voor het welzijn van de 900 werknemers (binnenkort moeten dat er 1000 zijn) staan o.a. een zwembad, fitnesscentrum, bank, winkels en een stomerij klaar. Een bezoekerscentrum vormt een belangrijk onderdeel. Maar ook een jeugdcentrum, waar jeugdigen alvast kunnen proeven aan het werken bij McLaren. "Het design van de gebouwen past precies binnen het landschap en dat is ook een van de redenen waarom ons personeel hier graag werkt."

"Om Grand-Prix te winnen heeft men tegenwoordig meer nodig dan enkel een snelle auto. Het hele personeel moet in hoge mate gemotiveerd zijn en voor het bedrijf willen vechten. Ik denk bij alles wat we doen daaraan. Het is heel gemakkelijk: grandioze ondernemingen trekken grandioze mensen aan. Dat zijn de wortels waar dit project op gebouwd is."


passend in de natuur

Architekt Lord Foster bouwde al de indrukwekkende luchthaven van Hongkong en de Reichstag in Berlijn. Lord Foster was een beetje verbaasd over de eisen van McLaren. "Ze kwamen met voorstellen die helemaal niets met de bouw zelf te maken hadden, maar meer met het gevoel, de geest, de ambitie en het sociaal gevoel dat medewerkers in het gebouw moesten hebben." Design speelde een grote rol. Bij iets moois, voel men zich ook goed was het uitgangspunt. Zelfs bij het uitzoeken van de tegels schijnt Ron Dennis zelf betrokken te zijn geweest.

Ondanks men anders zou denken is Ron Dennis veel aan de natuur gelegen. De architecten waren verbaasd over de eisen betreffende het 'groene denken'. Zelfs de omloop van een vlakbij gelegen rivier moest na de bouwwerkzaamheden aangepast worden om de oorspronkelijke stroomsnelheid terug te geven. Er mocht ook niet altijd gebouwd worden. In de zomer hadden de vogels hun nesten, in de winter leefden er de vleermuizen. Zo was er altijd wel iets waar de architecten rekening mee moesten houden.


dit kon wel eens lawaai maken..

Los van de architectuur is natuurlijk het innerlijke van de fabriek zeker zo belangrijk. De zeer imposante windtunnel is al twee jaar klaar in de fabriek. Om de rest van de fabriek niet te storen is er veel aandacht besteed aan de akoestische isolatie van de windtunnel. Deze schijnt namelijk een enorme herrie te ontwikkelen. Voordat de lucht überhaupt in de testruimte komt, gaat deze eerst door een complex tunnelsysteem dat zekerstelt dat de lucht zich 'in rust' bevindt en geen turbulenties meer bevat. De windtunnel zelf is 145 meter lang en werd uit 400 ton staal gebouwd. Het is een schaal 1:2 tunnel, waarbij elke beweging van een auto tot op 0,01 millimeter precies gesimuleerd kan worden. Een krachtige windvlaag kan zeker verkregen worden door een vier meter grote ventilator die met 600 toeren per minuut ronddraait. Om enig idee van de complexiteit van deze tunnel te krijgen is het een leuke wetenswaardigheid dat de aandrijfmotoren met 6000 liter water per minuut gekoeld moeten worden.

"Zelfs als we jaren achter elkaar wereldkampioen waren gebleven, hadden we niet overleefd met enkel een Formule 1 team", aldus Ron Dennis. "Men moet 20 jaar vooruitdenken bij de ontwikkeling van een team. Kunnen we enkel een Formule 1 team blijven? Mijn antwoord is zonder meer NEE. We kunnen in Formule 1 enkel overleven als we investeren in een breed palet van technologieën die geen direct verband met Formule 1 hebben." Behalve Formule 1 auto's wordt in de nieuwe fabriek dan ook gewerkt aan de Mercedes-Benz SLR, maar ook worden HiFi geluidsinstallaties ontworpen door de 'TAG McLaren Group". Een volwaardig technologisch bedrijf dus. Een bedrijf dat met een gezond bedrijfsklimaat moet kunnen overleven en niet door de gratie van sponsor- en prijzengelden. Autofabrikanten als Renault en Toyota kunnen altijd geld bijschuiven uit hun inkomsten uit de personenauto's, een zelfstandig bedrijf als McLaren zal ook zelfstandig moeten kunnen overleven.

Jo Vleugels