scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Bernie Ecclestone stelt nieuwe kwalificaties voor

Gepubliceerd op 11 mei 2004 door Jo Vleugels

De wonderen zijn de wereld nog niet uit! Na jaren zijn stempel diep op de Formule 1 gedrukt te hebben, lijkt het of Bernie Ecclestone inziet dat hij de laatste tijd een beetje ver is doorgeschoten met zijn wensen.
Hij doet iets wat hij in het verleden niet eerder deed: hij laat de teams kiezen welke kwalificatie ze willen hebben. In een stemronde die per fax gehouden wordt zal men misschien al vanaf Magny-Cours nieuwe regels invoeren.
Uiteraard moeten de nieuwe regels ervoor zorgdragen dat ook de kwalificatie weer leuk wordt om naar te kijken. De teams moeten voor begin juni hun stem uitbrengen. Op 30 juni zal dan de beslissing worden genomen door de World Council, de FIA wereldwijd vergadering.

De voorstellen waaruit de teams kunnen kiezen:

1. Vrijdags worden individuele tijdritten gereden, waarbij de coureurs na een opwarmronde een tijdronde met stilstaande start moeten rijden. Zaterdags zijn er twee half uur sessies. De twee snelste tijden van de coureurs worden opgeteld. Elke coureur moet tijdens elke sessie minstens zes rondjes rijden. Zo niet, dan start hij achteraan.

2. De vrijdag blijft voor de vrije trainingen. Op zaterdag twee keer een half uur sessie, echter na de tweede sessie mag volgetankt worden, zodat de coureurs met heel weinig benzine aan boord kunnen rijden en zo weer snelle kwalificaties kunnen maken.

3. Hetzelfde als voorstel twee, echter bij de eerste sessie wordt met weinig benzine gereden. Daarna mag getankt worden, echter na de tweede sessie niet meer. Bij deze methode worden ook de twee tijden bij elkaar opgeteld, maar de tactiek is hier helemaal aan het team. Wil men bijna leeg aan de race beginnen en daarmee een goede kwalificatie rijden of kiest men voor minder pitstops.

Jo Vleugels