scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Button en B.A.R. pakken hun eerste pole

Gepubliceerd op 24 april 2004 door Bianca Zoon

Jenson Button heeft zijn vanmiddag zijn naam met hoofdletters bijgeschreven in de analen van de Formule 1; voor het eerst pakte de jonge Brit de pole-position in de kwalificatie van een Formule 1 Grand Prix. Ook voor het team van B.A.R. is dit succes ongekend. Niet eerder stond er op zondagmiddag een wagen van British American Racing helemaal vooraan op de startgrid.


Het zijn goede tijden voor Jenson Button ….

Het succes van Button en B.A.R. vanmiddag was er plotseling, maar tegelijkertijd ook weer niet onverwacht. Vanaf de eerste wintertests strijden Button, Sato en testcoureur Anthony Davidson mee om de eerste plekken van de tijdstabellen. Die goede lijn werd doorgezet bij de eerste 3 GP’s van dit seizoen; de twee podiumplekken van Button bewezen dat de B.A.R.’s niet alleen snel, maar ook betrouwbaar zijn. Inmiddels zijn we zo ver dat wanneer Michael Schumacher een minimale stuurfout maakt, zoals hij vanmiddag in de chicane ‘Variante Alta’ deed, hij direct zijn koppositie kwijt is aan Jenson Button. En zo zien we morgen een nieuw gezicht aan de kop van het veld.
Als team kunnen we B.A.R. momenteel nog niet vergelijken met Ferrari. Maar dat ‘de squadra’ na de kwalificatie niet meer om de club van David Richards heen kan, zal iedereen moeten toegeven. Nu de start, met Button meestrijdend om de eerste posities, niet meer een kwestie van twee weg-accelererende Ferrari’s is, lijkt de kans op spannender wedstrijdverloop een stuk groter.


… en slechte tijden voor Kimi Räikkönen.

Waar in de pitbox van B.A.R. gefeest werd, werd getreurd in de box van McLaren. Pechvogel Kimi Räikkönen stuurde na één rondje, dus zonder een tijd te klokken, zijn spook-bolide weer de pitstraat in. Het lijkt ‘the Iceman’ dit seizoen welhaast niet gegund te worden, maar gezien de structurele problemen bij het team van Ron Dennis heeft het weinig meer met gunnen of misgunnen te maken te hebben. Ook de 11e plek van David Coulthard toont aan dat de oplossingen voor McLaren’s problemen nog niet onder handbereik te liggen.
Naast Räikkönen zien we morgenmiddag Giancarlo Fisichella achteraan op de grid aansluiten. De Italiaan koos er voor om niet te rijden tijdens de echte kwalificatie, daar hem 1 seconde boven zijn kwalificatietijd was toegezegd. De organisatie beboette ‘Fisico’ hiermee, vanwege het negeren van een gele vlag tijdens de ochtendtraining. De Sauber-coureur kon hierdoor zijn goede positie van de pre-kwalificatie niet prolongeren; zijn 1.20.716 zou namelijk ook nu weer goed geweest zijn voor een 6e plek op de startgrid.


Bianca Zoon