scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Blik op een wereldkampioen

Gepubliceerd op 25 maart 2004 door Jo Vleugels

Ross Brawn zei het afgelopen weekend: "Michael word maar beter en beter en ik heb werkelijk geen idee waar hij het vandaan haalt". Niet dat wij het hier dan wel weten, maar we kunnen een aantal bekende zaken van Michael Schumacher op een rijtje zetten.

Balbir Singh is eigenlijk de man die het wél weten kan. Maar die heeft een zwijgplicht. Twee van de weinige woorden die ooit over Michael aan hem ontfutseld konden worden zijn: "veelzijdig en evenwichtig". Die twee woorden houden echter een soort levensstijl in waarvan Balbir Singh zich bediend. Voor diegene die Balbir Singh niet kennen: hij is de fysiotherapeut, persoonlijk kok, trainer en af en toe ook geestelijk verzorger van Michael Schumacher. Dag en nacht beschikbaar ondanks het feit dat Balbir ook een gezin heeft. Waar Michael gaat is Balbir Singh, van Indische afkomst, ook. Geen uitzondering, Zelfs niet tijdens vakanties. Michael geeft ook grif toe dat hij Balbir vaker ziet dan zijn vrouw Corinna.

Toeval is een woord dat Michael niet kent. In (spaarzame) interviews zegt hij wel eens heel relaxt: "ik kom het raceweekend naar het circuit, stap in en geef vol gas!" De werkelijkheid is heel anders. Niet alleen tijdens testritten, maar zeker ook buiten de cockpit bereidt Michael zich dagelijks op het racen voor. Elke dag voert hij een trainingsprogramma uit van zes uur. Michael Schumacher traint meer dan elke andere Formule 1 coureur en dat ondanks het feit dat hij over een zeer goede conditie en een sterk fysiek gestel beschikt.


Michael Schumacher

Michael fietst elke dag tussen twee en drie uur, waarbij er hoogtes tussen 1000 en 2000 meter worden bedwongen. Daarnaast bestaat zijn programma uit krachttrainingen, bergbeklimmen, boogschieten en voetballen.
Tests hebben uitgewezen dat de polsslag van Michael tot zelfs tijdens een crash onder de 140 blijft. Een gemiddelde fan van hem heeft een hogere polsslag tijdens het kijken naar een wedstrijd. Daarbij is er een extreem snelle tijd vastgesteld tussen het overmatig inspannen en het weer tot rust komen. Na de zwaarste inspanningen duurde het hoogstens tien minuten voordat de polsslag weer een ruststand van 50 aangaf. Zijn doktoren spreken van een fysiek gestel dat te vergelijken is met een 25-jarige topsporter. En dat terwijl hij tien jaar ouder is!

Naast de vele trainingen is een uitgebalanceerd dieet een belangrijk bestanddeel van de wereldkampioen. Ook daar is Balbir Singh verantwoordelijk voor. Zijn dieet is streng geheim en speciaal voor Michael Schumacher samengesteld. Balbir bewaakt echt elke molecuul die Michael tot zich neemt.

Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van Michael's gezondheid. Door veelvuldige krachttrainingen verkorten zich de spieren. Met de behandeling van de fysiotherapeut worden deze weer in balans gebracht. Dit is erg belangrijk om problemen met eenzijdige belasting te voorkomen. Veelzijdig en evenwichtig zijn immers het levensmotto van Balbir Singh.
Na een enerverende bergrit op de fiets van enkele uren is die balans er niet meer. Vlak na een dergelijke training doet Michael een coördinatietraining om de evenwichtigheid weer te verkrijgen. Zo leert hij hoe hij elke spier in elke situatie kan controleren. Dat is op het circuit weer belangrijk. Hoe beter de coördinatie tussen schouders, armen en handen, hoe preciezer het sturen zal gaan.


Balbir Singh

Het levensmotto van Singh is terug te vinden in de denkwijze van Michael. "Bij Michael zal nooit het gevoel opkomen dat hij wegens zijn succes en financiële onafhankelijkheid iets bijzonders is", aldus Singh. Nog een uitspraak van Singh: "Michael heeft absoluut geen vrije tijd, zijn privé-leven bestaat eigenlijk helemaal niet."

Het leven van Michael Schumacher bestaat dan ook enkel uit racen. Gelukkig is het meteen ook zijn grote passie. Wereldkampioen wordt men echter niet zomaar. Het is een keus of men een heel leven enkel op het racen wil richten. Michael doet dat. Wat trouwens niet betekent dat er geen andere wegen naar een kampioenschap kunnen leiden. Het is echter ook een tijdsbeeld.

In de vijftiger jaren waren de Grand Prix auto's zwaar met een frontmotor. Moeilijk bestuurbaar. Coureurs als Ascari en Fangio waren dan ook stevige kerels, die voor het racen kracht nodig hadden. Daarna kwam een generatie middenmotor auto's waarbij men vooral kleine, smalle en lichte coureurs nodig had. Clark en Stewart zijn daar voorbeelden van. Techniek werd steeds belangrijker. Het werd langzaam zinnig voor een coureur om die techniek een beetje te begrijpen om de afstelling van een auto mogelijk te maken. Analytisch vermogen en de gave om te managen waren op een gegeven moment net zo belangrijk als de sportman zelf. Niki Lauda zat midden in dat tijdperk. Halverwege de tachtiger jaren raasde opeens een elektronica golf over de Formule 1. De F1 bolides werden kleine Space Shuttles voor de circuits. Daar had men astronauten in nodig. Getrainde atleten die weerstand konden bieden aan de moeilijkste omstandigheden, maar die tevens intelligent moesten zijn. In die tijd kon Michael Schumacher groeien tot wat hij nu is: veelvuldig wereldkampioen. Omdat hij de capaciteiten heeft die precies nu en op deze plek gevraagd zijn. Met zijn talenten had hij geen vijftiger jaren auto kunnen besturen en waarschijnlijk is hij teveel een "Pietje Precies" om de auto's uit de zestiger en zeventiger jaren op hun waarde te kunnen schatten. Maar toeval, waar hij zelf zo een hekel aan heeft, zorgen ervoor dat de uitzonderlijke talenten van hem net in dit tijdperk zo hoog gewaardeerd worden.

Jo Vleugels