scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Schumacher wil nog niet juichen

Gepubliceerd op 23 maart 2004 door Bas Winckels

"Het seizoen is nog niet gelopen!", aldus de regerend wereldkampioen en winnaar van de eerste twee races van het nieuwe seizoen, Michael Schumacher. Het lijkt het met veel geweld intrappen van een open deur, deze uitspraak te doen nadat slechts twee (!) van de achttien races van het seizoen zijn verreden. Maar bij velen doemde na de afgelopen race in Maleisië het schrikbeeld van het seizoen 2002 alweer op, waarin Ferrari met grote overmacht het zowel het constructeurs- als het rijderskampioenschap op haar naam schreef en de rest van de deelnemers tot veldvulling degradeerde.


Schumacher: "Het seizoen is nog niet gelopen!"

Toch moet het de meer oplettende kijker zijn opgevallen dat Schumacher op het podium in Maleisië meer uiting gaf aan zijn vreugde dan in bijvoorbeeld 2002. Dat heeft een reden: "Laten we duidelijk zijn: de race was alles behalve makkelijk", aldus de Duitser. "We hadden wat problemen, en Montoya was heel dichtbij. Maar het maakt de overwinning natuurlijk wel veel mooier." Toch weigert hij te geloven dat Ferrari er al is. "De F2004 is een geweldige wagen, en ja, het is de perfecte start van het seizoen. Maar er moeten nog 16 races worden gereden! Kijk eens naar Williams, vorig jaar: zij waren in het begin van het seizoen niet zo heel sterk, maar aan het einde van het seizoen streden ze ineens mee voor de titel. En na Hongarije leek het alsof wij ineens uitgeschakeld waren, maar de race erna waren we er weer bij. Ik zal de fout niet maken om te zeggen dat we er al zijn."

Nu heeft Schumacher makkelijk praten: hij en zijn fans zullen er niet rouwig om zijn als Ferrari ook de rest van de races blijkt te domineren: "uiteraard zal ik niet klagen als het zo blijkt te zijn". Maar de gemiddelde fan, die van spanning, spektakel en veel inhaalacties houdt, zit niet te wachten op dominantie van de Scuderia tijdens de rest van de races. En met McLaren en Toyota in een dip, lijkt de hoop op een spannende strijd vooraan vooralsnog gevestigd op het team van Frank Williams. Want hoeveel progressie ze ook hebben geboekt in het voorseizoen, Renault en BAR schijnen toch nog niet zo ver te zijn dat ze een serieuze bedreiging voor 'de roden' kunnen vormen. Maar iedereen moet het er toch over eens zijn dat, mócht Ferrari op een ongenaakbare manier de titel binnenhengelen, het team dat dan ook verdiend heeft.

Voor zowel de teams als de fans is het dus voorlopig afwachten wat de toekomst brengt. Is Ferrari echt zo dominant als het op dit moment lijkt? Kunnen andere teams serieus een vuist maken? Of gaat het feit dat Ferrari op Bridgestones staat hen toch nog parten spelen? We weten het over 16 races: het seizoen is nog lang.

Bas Winckels