scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Formule 1 gaat naam beter beschermen

Gepubliceerd op 12 maart 2004 door Jo Vleugels

Als het aan FOM (Formula One Management) ligt gaat binnenkort iedereen licentiekosten betalen die de naam Formula 1 of F1 op een of andere manier commercieel gebruikt.
Enkele jaren geleden heeft men reeds geprobeerd de naam "F1" in de hele wereld beschermd te krijgen maar het is toen afgeketst op de uitspraak dat er geen bewijs was dat er een aanzienlijk gebruik van die naam wordt gemaakt in combinatie met de kenmerkendheid ervan.
Het Engelse Haymarket F1 is de grootste uitgever ter wereld van F1 gerelateerde tijdschriften. Alleen al het blad F1 Racing wordt in 20 talen en in meer dan 100 landen uitgebracht. Sinds deze week staat er in al hun tijdschriften de regel dat de namen Formula 1 en F1 handelsmerken zijn en dat het gebruik hun is toegestaan door het verkrijgen van een licentie.
Doordat er nu in 100 landen deze licentie wordt uitgebracht is er grote kans dat de FOM nu wél hun handelsmerken wereldwijd kan beschermen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld kan er voor elke website met de naam "F1" in hun titel een geldbedrag gevorderd worden. Tenminste als deze vermelding betrekking heeft op autosport. Nog is het niet zover, maar alle maatregelen die dit mogelijk maken zijn reeds door de FOM getroffen.
Diegenen die denken dat dit voor Nederland niet zo'n vaart zal lopen, moeten wij teleurstellen. Het bedrijf waar de licenties zijn ondergebracht is Formula One Licensing B.V., een directe dochter van de SLEC holding. En Formula One Licensing B.V. is gevestigd te Amsterdam!

Jo Vleugels