scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Nieuwe olie en benzine voor Ferrari

Gepubliceerd op 04 maart 2004 door Jo Vleugels

Shell heeft deze winter hard gewerkt aan de verbetering van hun benzine en olie. Afgelopen seizoen merkten we een ware bandenoorlog tussen Michelin en Bridgestone. Achter de schermen werd echter een andere oorlog uitgevochten: die van de brandstof en olie leveranciers. Hun oorlog luistert misschien nog wel veel nauwer. Door de FIA wordt met uiterste precisie voorgeschreven wat wel en wat niet in de brandstof mag zitten. De totale speling die leveranciers hebben is minder dan 3%. In die marge moeten ze zorgen dat ze de concurrentie voor kunnen blijven.

In een persbericht verklaart Shell dat ze zelfs een speciale brandstof hebben voor de Melbourne race. Van Williams en Renault wordt gezegd dat ze kleinere tanks gemonteerd hebben en al op een extra pitstop rekenen. Ferrari zoekt het met Shell in een iets zuinigere benzine. Het is niet bekend of Ferrari ook een kleinere tank zal gebruiken. Het leuke van al deze persberichten is overigens dat niemand weet of ze waar zijn of dat ze uitgebracht worden om de concurrentie zand in de ogen te strooien. Dat hoort echter allemaal bij het spelletje Formule 1.

Ook de olie is volgens Shell speciaal voor de Ferrari motor ontwikkeld. Normaal gesproken is Melbourne geen circuit dat veel van de motoren verlangt, maar de nieuwe olie zou veel beter koelen bij plotselinge temperatuur veranderingen.
Een leuk detail daarbij is een interview van afgelopen seizoen met Peter Sauber. De Saubers rijden met gemodificeerde Ferrari motoren en hebben als sponsor Petronas, een grote oliemaatschappij uit Maleisië. De journalist vroeg aan Peter Sauber waarom er een Shell logo op een van de vaten stond. "Dat moet een vergissing zijn", aldus Peter Sauber "wij rijden en hebben altijd gereden met Petronas olie.."

Jo Vleugels