scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max Mosley vlucht

Gepubliceerd op 02 maart 2004 door Jo Vleugels

Max Mosley maakte afgelopen maandag bekend naar Monaco te "vluchten" uit angst voor de nieuwe Europese wetgevingen. Reeds weken zien we berichten over de aansprakelijkheid bij een eventueel ongeval van een coureur. Verhuizing van de totale FIA organisatie zou reeds overwogen worden.
Wij, van verstappen.com, waren niet tevreden met een standaard persbericht en vroegen een juridisch adviseur waar nu precies de klepel van de klok te vinden was.

"Het is goed dat jullie daar even aandacht aan besteden", aldus deze adviseur, "het betreft namelijk het publiek net zo zeer als de coureur." Deze aansprakelijkheid vloeit voort uit de nieuwe Europese wetgeving. De lidstaten hebben ingestemd met een vergaande beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid. Dit is beslist niet enkel op Formule 1 gebaseerd. Elk bedrijf, elke organisator, zelfs elke werkgever komt er op den duur mee in aanraking.

We zullen de wetgeving eerst op de Formule 1 loslaten. De intentie van de nieuwe wetgeving is dat het makkelijker voor de "zwakste" wordt om zijn verhaal te halen. De werknemer (de coureur dus in dit geval) moet altijd verhaal kunnen halen bij zijn baas. De teambaas is dus in eerste instantie aansprakelijk als wat mis gaat. Een verkeerd ingestuurde bocht is natuurlijk de schuld van een coureur. Maar een door metaalmoeheid afgebroken achtervleugel is een ander verhaal. Dan is de teambaas zonder meer aansprakelijk, ook voor eventueel letsel van de coureur.

De "zwakste" is echter ook de toeschouwer die aan het circuit staat. Op elk entreekaartje staat dat dit op eigen risico is en dat het ook gevaarlijk kan zijn. Daar heeft geen enkele Europese rechter een boodschap aan. Ze kunnen het er net zo goed niet opschrijven. Altijd is de organisator van het evenement aansprakelijk. Bij elk ongeval. Ook als de organisator er zelf helemaal geen schuld aan had. Het probleem bij Formule 1 is dat de organisatie zeker niet bij het circuit ligt. De organisatie is in strakke handen van Bernie Ecclestone's organisatie en de FIA.
Het grote verschil met vroegere regelingen is dat de toeschouwer niet meer op zoek hoeft naar degene die het ongeval heeft veroorzaakt. Men kan altijd de organisatie voor de rechter slepen.


Max Mosley vlucht naar veiligere oorden

Max Mosley, president van de FIA, is de eerste die ruiterlijk toegeeft om deze reden naar Monaco te verhuizen. Dit is niet direct om deze aansprakelijkheid te ontlopen, maar eigenlijk uit angst voor een andere Europese wet die is ingevoerd: het Europese arrestatiebevel. Met dit bevel is het veel makkelijker geworden om iemand na een strafbaar feit in voorlopige hechtenis te zetten. En het aansprakelijk zijn voor een ongeval door schuld wordt als strafbaar feit onderkend. Ook is in die wet de uitlevering binnen Europa geregeld. Volgens Max Mosley staan veel niet EU landen klaar om de organisatie en zelfs de teams op te nemen. Het Europa van nu is volgens hem geen gezond klimaat meer voor Formule 1. En daarmee doelt hij niet alleen op de aansprakelijkheid, maar ook op de tabaksreclame en de kortere werkweek.

Jo Vleugels