scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

GP Frankrijk gaat door, Wilson geen derde coureur Jaguar

Gepubliceerd op 16 januari 2004 door Dennis Visser

Vandaag kwamen bij het Londense Heathrow vliegveld de teambazen van alle Formule 1-teams bijeen om de laatste belangrijke besluiten voor het seizoen 2004 te bezegelen.

De belangrijkste beslissing was zonder twijfel het definitief laten doorgaan van de Grand Prix van Frankrijk in 2004. Door problemen met de tabaksreclamewetgeving was het doorgaan van dit evenement lange tijd onzeker. Bernie Ecclestone kreeg het, met hulp van meerdere mensen en bedrijven, echter voor elkaar om het verlies aan inkomsten door het ontbreken van tabaksreclame te compenseren. Hierdoor staan er voor het eerst in de Formule 1-geschiedenis maar liefst 18 races op de kalender.

Minder goed nieuws was er voor Justin Wilson. Wilson en Jaguar hadden openlijk de wens uitgesproken dat de Brit dit jaar de derde testwagen tijdens de vrijdagen van de Grands Prix zou mogen besturen, maar de topteams gooiden roet in het eten. Eerder werd besloten dat de teams, met uitzondering van de vier beste teams, op de vrijdag van een raceweekend een derde testwagen mochten inzetten. Voor de derde wagen gelden allerlei regels, waaronder de regel dat de bestuurder van de derde wagen in de afgelopen twee seizoenen aan maximaal zes races mag hebben deelgenomen. De teams die van de nieuwe regeling kunnen profiteren hoopten onder deze regel uit te kunnen komen, maar met name Williams en McLaren lagen dwars. Justin Wilson zal zijn heil nu waarschijnlijk in Amerika zoeken.

Tenslotte besloten de teambazen dat er vanaf dit seizoen geen “drive through” en “stop-and-go penalties” meer uitgedeeld zullen worden tijdens races. De algemene indruk is dat deze straffen, mits ten onrechte uitgedeeld, een te grote ongewenste invloed op de uitslag van een race of een kampioenschap kunnen hebben. Vanaf nu zullen incidenten na afloop van een race onderzocht worden, waarna eventueel alsnog een straf kan worden opgelegd. Als een coureur drie maal in een seizoen een dergelijke straf krijgt dan zal serieus de mogelijkheid van een uitsluiting voor één race in overweging worden genomen.