scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Sato snelste op nat Jerez

Gepubliceerd op 13 december 2003 door Martin Zoon

Op de vijfde en laatste testdag op het circuit van Jerez werden wederom de natweer-banden van Michelin van de schappen getrokken. Het is er de Franse rubberproducent namelijk alles aan gelegen om de fikse achterstand op Bridgestone in te lopen in de raceweekenden waarin Pluvius zich bemoeit met het wedstrijdverloop.


Kunst-regen op last van Michelin

Konden alle teams zich in het begin van de testweek nog verheugen op een grote hoeveelheid echte regen, zo moesten er op vrijdag de vrachtauto’s aan te pas komen om het asfalt nat te houden. Het voordeel van die situatie is echter, dat men de controle heeft over de hoeveelheid water die men op het circuit achterlaat. Dat heeft dan weer een positief effect op de testmethodieken, daar men de eigenschappen van de verschillende compounds, bij de verschillende teams, onder nagenoeg dezelfde omstandigheden kan meten.

De snelste man van de dag was Takuma Sato. De kleine Japanner reed maar liefst 117 ronden in zijn B.A.R. en was aan het eind van de dag natuurlijk tevreden over het bereikte resultaat. Opvallend was dat Sato zo goed als de hele dag in een droog-weer setup rondreed. “Bijna nooit rijden we een race in een volledige natweer-setup” verklaarde de Japanner deze manier van testen.


Takuma Sato

Tweede was McLaren’s tester Pedro de la Rosa, die ook tevreden was over de rij-eigenschappen van de MP4-19 onder natte condities. De derde plek was voor Jaguar-rookie Christian Klien, die de kans op het draaien van F1-rondjes weer met beide handen aangreep. “Van ieder rondje leer ik weer iets” verklaarde Klien na afloop, “ik mag dan wel 105 races hebben gereden, maar ieder rondje op dit niveau maakt me beter”.
In de 116 ronden die de Oostenrijker aflegde, blijf hij ruim een seconde achter op de tijd van De la Rosa, maar bleef hij wel voor op Williams’ Marc Gene. De Spaanse testcoureur was de enige die na de testen van vrijdag zijn twijfel uitsprak over de verbetering van de natweer-Michelins ten opzichte van vorig seizoen.
De laatste tijd van de dag werd gereden door Toyota’s Ricardo Zonta.

De officieuze tijden van Jerez, dag 5:

Pos Coureur Chassis-motor Banden Tijd Ronden
1 Takuma Sato BAR-Honda M 1m27.242s 117
2 Pedro de la Rosa McLaren-Mercedes M 1m27.997s 87
3 Christian Klien Jaguar M 1m29.127s 116
4 Marc Gene Williams-BMW M 1m29.337s 100
5 Ricardo Zonta Toyota M 1m30.508s 100