scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Méér of minder races in de ‘States’?

Gepubliceerd op 29 september 2003 door Martin Zoon

Ondanks dat er van een aantal kanten ontevreden wordt teruggekeken op de organisatie van de afgelopen Amerikaanse GP, werd er uit de hoek van de constructeurs gelobbyd om in de toekomst een 2e Formule 1-race in de Amerika te laten verrijden. Met name Honda heeft de afgelopen dagen niet onder stoelen of banken gestoken dat het een groot voorstander is van meer races in de USA, niet geheel toevallig één van haar grootste afzetmarkten.

De kans op verdubbeling van het aantal Amerikaanse races op de kalender lijkt echter niet al te groot. Bernie Ecclestone heeft namelijk op de hem bekende wijze laten doordruppelen niet geheel gelukkig te zijn met een aantal ontwikkelingen rondom de Amerikaanse race.
Alles draait daarbij om de tegenvallende belangstelling bij het grote Amerikaanse publiek. Op race-zondag vielen er nagenoeg compleet lege tribunes langs honderden meters ‘Oval’ te ontdekken – slechts 150.000 betalende toeschouwers passeerden de loketten-, terwijl de race op de televisie veel te weinig aandacht kreeg.
Een andere doorn in het oog van Ecclestone, was het feit dat een aantal tabakssponsoren wederom van de bolides af moesten, daar deze sponsoren zich al ‘verbonden’ hadden met andere Amerikaanse evenementen.

Volgend seizoen krijgt ‘Indy’ al in juni de kans om een succesvollere editie van de Amerikaanse Grand Prix te organiseren dan dit jaar. Je zou toch haast zeggen dat het spektakel wat de coureurs het publiek afgelopen zondag hebben voorgeschoteld volgend jaar voor langere rijen voor de loketten zou moeten zorgen. Aan de organisator van de Indianapolis, Tony George, de schone taak om Bernie Ecclestone te bekoren met minimaal 200.000 man op de tribunes en een ‘full-coverage’ van de race op een van de grotere sportzenders. Als hij daarnaast, net als gisteren, weer een fijne deal met Pluvius kan sluiten, kan zelfs Honda wellicht in de toekomst haar ‘American Dream’ van nog zo’n lucratieve US Grand Prix in vervulling zien gaan.