scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Schumacher heel dicht bij zesde wereldtitel

Gepubliceerd op 28 september 2003 door Eric Berendsen

Door vandaag de Grand Prix van de Verenigde Staten te winnen, en doordat Montoya slechts als zesde eindigde heeft Michael Schumacher zijn zesde wereldtitel binnen handbereik. Zijn enige overgebleven concurrent, Kimi Raikkonen, staat door zijn tweede plaats van vandaag 9 punten achter op de Duitser, en moet dus in Japan winnen, terwijl Schumacher daar geen punten mag scoren, om hem van de titel af te houden. Montoya is uitgeschakeld voor het WK.

Het was een hectische race. Michael Schumacher had een briljante start en schoof meteen door naar de vierde plaats, voor Montoya die terugviel naar de zesde stek, maar achter Raikonnen die de leiding nam. Vervolgens begon de Columbiaan aan een opmars, die hem eerst bijna in aanraking bracht met Coulthard, en vervolgens helemaal met Barrichello. Montoya tikte bij een inhaal actie in turn 2 Barrichello in de rondte, en dat betekende voor de kleine Braziliaan einde wedstrijd, en voor Montoya uiteindelijk een drive-through penalty. Intussen zakte Michael Schumacher langzaam weer naar achter doordat het heel voorzichtig begon te regenen. Onder andere Olivier Panis gokte erop dat de regen door zou zetten en kwam al snel de pit in, maar hij gokte verkeerd. Het werd weer droog, maar een ronde of tien later begon het opnieuw te regenen, en dit keer echt. En waar Bridgestone op het droge soms te kort leek te komen dit seizoen, bleken ze in de regen superieur. Een groot aantal pitstops volgde, met als gevolg dat er opvallende leiders als Frentzen, Webber en Button op het scorebord kwamen. De Australier schoot van schrik van de baan, en Button werd door een opgeblazen motor uitgeschakeld. Toen de chaos eindelijk een beetje ten einde was en de kruitdampen optrokken, reed Michael Schumacher aan de leiding, gevolgd door Frentzen en Heidfeld. Raikkonen wist zich nog redelijk te handhaven en vocht zich uiteindelijk een naar een uitstekende tweede plek. Montoya kwam op zijn Michelins en gehinderd door zijn straf niet verder dan een zesde plaats, waarmee de zesde titel van Schumacher nog slechts een kwestie van tijd lijkt. Andere goede prestaties waren vandaag de zevende stek van Fisichella en de achtste voor Justin Wilson, die eindelijk het geluk een beetje aan zijn zijde had.

Voor Jos was de race eigenlijk na een halve ronde al voorbij. Ralph Firman ging de fout in en raakte Jos rechtsachter, waardoor zijn band het begaf. Het terughobbelen en verwisselen nam zoveel tijd in beslag dat hij met een ronde achterstand de race begon, en dus eigenlijk geen rol van betekenis kon spelen. Des te knapper is dat hij uiteindelijk nog tiende werd, voor zijn teamgenoot.