Cosworth geen koopje

Gepubliceerd op 20 mei 2003 door Marc van Beelen

Cosworth, producent van F1 motoren, heeft laten weten geen motoren te willen leveren voor het bedrag van 10 miljoen dollar per seizoen. Puur technisch gezien is een levering voor dat bedrag wel mogelijk maar competitief zullen dergelijke motoren niet zijn aldus een zegsman van Cosworth. Om haar standpunt kracht bij te zetten dreigt Cosworth zich zelfs terug te trekken uit de Formule 1.

Cosworth wordt gesteund door BMW die eveneens niet in staat lijkt voor een dergelijk bedrag een competitieve motor te leveren. Max Mosley zal op zijn zachtst gezegd ‘not amused’ zijn. Eerder besloot de FIA reeds om traction controll ook voor volgend jaar toe te staan maar dan wel onder voorwaarde dat goedkope klantenversies op de markt zouden komen.

Het is een lastige problematiek die veroorzaakt wordt door de financiële malaise waarin een groot gedeelte van de Formule 1 zich momenteel bevind. De kleinere teams hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen terwijl de grote teams met hun enorme budgetten hun technische voorsprong met de dag kunnen vergroten. Bernie Ecclestone doet zijn uiterste best om de kijkcijfers weer op te krikken en realiseert zich dat een kampioenschap met 10 auto’s weinig waarde heeft. Anderzijds levert een gevuld veld ook weinig amusement als de uiteindelijke winnaar de rest van het veld op 1 of meer ronde weet te zetten.