Jos: "ik wil het team naar voren helpen"

Gepubliceerd op 14 mei 2003 door John ter Meer

Morgen vertrekt Jos Verstappen naar Oostenrijk alwaar de zesde Grand Prix van dit seizoen op het programma staat, op de A1 Ring bij het plaatsje Spielberg. Omdat hij morgenvroeg al vertrekt zat hij vanavond wat krap in zijn tijd maar hij nam nog even kort de gelegenheid om ons telefonisch te woord te staan.

Hoe gaat dat tussen de races door, Jos? Want jullie testen niet. Heb je veel contact met het team?
“Ja, hoofdzakelijk met Greg Wheeler. Er is niet altijd een aanleiding voor, maar we bellen elkaar een keer of vier per week. Er zijn altijd wel bepaalde details door te spreken. En als dat niet zo is, dan zijn we ook gauw weer klaar.”

Het verhaal is genoegzaam bekend. Die beroemde anderhalve seconde per rondje wordt voorlopig niet dichtgereden. De aerodynamica moet op de schop, maar hoe belangrijk is het aandeel van de banden dan nog? Hoe verhoudt zich dat?
“Nieuwe banden zijn erg belangrijk, natuurlijk. Dan rij ik het gat nog niet dicht -wat dat betreft is het aandeel aerodynamica gewoon het belangrijkst- maar het helpt wel. Eigenlijk heb ik dit seizoen alleen in Imola met de nieuwe Bridgestones gereden. Je had de banden in Barcelona eens moeten zien, daar was weinig van over.

De A1 ring, uitrijden wordt weer het belangrijkste. Is het misschien toch een circuit waar wat kansjes liggen?
“Luister, zoveel schelen de circuits niet van elkaar dat wij, met anderhalve seconde achterstand, ineens op een bepaald circuit kansen zouden hebben. Het is een klein circuit dus liggen de rondetijden iets dichter bijelkaar. De A1 Ring is zwaar voor de remmen, de grip is minder want er wordt nauwelijks of niet op dat circuit gereden. Als we het dan toch over kansen hebben; ik rem altijd laat, misschien kunnen we daar wat doen. En een combinatie van uitvallers en regen zou ook niet verkeerd zijn. Maar ik ga me niet rijk rekenen omdat we toevallig op de A1 Ring rijden.”

Blijft er dan alleen de strijd tussen jou en Justin Wilson over, of speelt dat bij jou niet?
“Nee, dat speelt bij mij niet. Misschien bij Justin wel, dat zou kunnen, dat moet je hem vragen. Voor mij is het belangrijker om het team naar voren te helpen, meedenken in de ontwikkeling van de auto. Daarom zie ik het op termijn ook wel positief in. Daar kan ik beter mijn energie insteken dan in een zogenaamde strijd tussen Justin en mij.”