Enthousiasme autofabrikanten tanende

Gepubliceerd op 09 mei 2003 door Bianca Zoon

Volgens FIA voorzitter Max Mosley is het enthousiasme van de autofabrikanten voor de Formule 1 aan het afnemen. “De aanwezigheid van zeker twee van de fabrikanten in de Formule 1 is op de lange termijn erg twijfelachtig”, aldus Mosley.

De autofabrikanten, verenigd in de GPWC, willen een grotere zeggenschap over de sport en in het bijzonder een herverdeling van televisiegelden. Om hun wens kracht bij te zetten, wordt al een tijd gedreigd met het opzetten van een eigen competitie in 2008.

Welke van de twee autofabrikanten, wordt door Mosley niet verder toegelicht. Maar in het algemeen wordt aangenomen, dat de FIA voorzitter BMW en Mercedes in gedachten heeft gehad bij die uitspraak.

Het contract met Williams loopt eind 2004 af en er wordt recent hevig gespeculeerd over het vertrek van BMW bij Williams, niet in de laatste plaats gevoed door de opmerkingen van Gerhard Berger.
Volgens directeur Motorsport van BMW Mario Theissen, is BMW helemaal niet van plan de Formule 1 te verlaten. “Het besluit om ook op de lange termijn in de Formule 1 te blijven, is allang genomen door de directie. We praten nu over ‘hoe’ we in de sport blijven”, aldus Theissen. Een vrijage met een ander Formule 1 team lijkt dus meer in de lijn der verwachtingen te liggen.

Ook Mercedes zou een vertrekkende kandidaat kunnen zijn. Hoewel niet duidelijk uitgesproken, baseert Mosley zijn voorspelling op de cyclus van Mercedes in Formule 1. “De gemiddelde tijd dat Mercedes in de Formule 1 bleef is vijf jaar en nu zijn ze al het zesde achtereenvolgende seizoen bezig, hun langste verblijf ooit.”
Toch is de kans klein dat Mercedes het Formule 1 toneel verlaat, omdat het een groot deel van de aandelen van het McLaren team in handen heeft.