scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Eerste GP overwinning voor Kimi Raikkonen

Gepubliceerd op 23 maart 2003 door Dennis Visser

In het gloeiend hete Kuala Lumpur heeft de Fin Kimi Raikkonen vanochtend de eerste overwinning uit zijn nog jonge Formule 1 carrière behaald. Bovendien pakte hij de leiding in het rijdersklassement. Een combinatie van een ijzersterke race rijden en het uit- of terugvallen van de belangrijkste concurrenten maakten de verdiende overwinning mogelijk. Jos Verstappen had het zwaar in Maleisië. Nadat hij in de eerste ronde van achteren was aangereden was snel een pitstop nodig om de beschadigde Minardi te repareren. Tegen het einde van de race waren de banden te slecht om nog fatsoenlijke rondetijden te kunnen rijden. Jos eindigde de race op de dertiende en laatste plek.


Kimi Raikkonen behaalde in Maleisië zijn allereerste GP overwinning

De race in Maleisië startte onder hete en droge omstandigheden. Het kwik kwam tot maar liefst 35 graden Celcius, en de baantemperatuur lag nog een stuk hoger. Al in de kwalificatie leek het er op dat de Michelin-banden het uitstekend deden bij deze omstandigheden, Renault bezette immers de volledige eerste startrij, maar pas in de race zou blijken of de Michelins echt zo goed waren als de prestaties van Renault deden vermoeden. Jarno Trulli kon ons deze zekerheid helaas niet bieden. Na een goede start werd hij al in de tweede bocht door Michael Schumacher van de baan geduwd. Een totaal onnodige, en een wereldkampioen onwaardige, actie van Schumacher die door de wedstrijdleiding terecht werd bestraft. De Duitser kwam er met een drive through penalty nog heel genadig vanaf.


Jos Verstappen startte vanaf de 18e startplek

Ook Juan-Pablo Montoya en Jos Verstappen kwamen niet ongeschonden door de eerste ronde. Beide coureurs werden van achter aangereden, waarna een spoedreparatie in de pits er aan te pas moest komen om een vervolg van de race mogelijk te maken. Helaas kwam het voor de twee niet meer goed: ze eindigden als voorlaatste en laatste op respectievelijk drie en vier ronden achterstand. Voor David Coulthard was geen reparatie meer mogelijk. Al in de tweede ronde moest hij zijn McLaren aan de kant zetten met een kapotte en licht rokende Mercedes krachtbron. De winnaar van de Grand Prix van Australië zag daarmee zijn hoop op een nieuwe overwinning en continuering van de koppositie in het klassement letterlijk in rook opgaan.



Sinds de introductie van de nieuwe reglementen mag er tussen de kwalificatiesessie en de race niet meer bijgetankt worden. Het is daarom van belang om nog vóór de kwalificatie te bedenken wat de taktiek voor de race is. Ga je met weinig benzine de kwalificatie in, dan start je misschien vooraan, maar zul je meer pitstops moeten maken. Groot was de verbazing gisteren toen Renault ineens de eerste twee startplaatsen wist te bezetten. Waren ze ineens zo snel, of waren ze licht de kwalificatie in gegaan, en zouden ze met een drie stop strategie de race aanvangen? Het antwoord werd gedurende de race gegeven: de Renaults maakten met twee stops net zo veel (of zo weinig) stops als Ferrari en McLaren, dus Renault had niet veel lichter gekwalificeerd dan de vermeende topteams. Het ziet er dus naar uit dat de teambaas van Renault, Flavio Briatore, zijn zaakjes goed voor elkaar heeft: met een uitstekend auto, goede banden en een minstens zo goede coureur in de persoon van Fernando Alonso is hij dit jaar op het goede pad, en kan zijn team nog voor de nodige verrassingen gaan zorgen.


Een zware race voor Jos resulteerde in een dertiende plek

Zoals gezegd: twee stops voor bijna iedereen, maar uiteindelijk was het Kimi Raikkonen die over een afstand van ruim 300 kilometer de snelste bleek. Tot aan zijn eerste pitstop liep hij steeds meer in op de leidende Alonso, zijn tweede pitstop zorgde er niet eens meer voor dat hij de inmiddels veroverde leiding van de wedstrijd moest afgeven. Met een voorsprong van maar liefst 39 seconden op de nummer twee, Rubens Barrichello, was de overwinning een prooi voor de jonge Fin. Alonso sloot een uitstekend weekend af met een zeer verdiende derde plaats. Ralf Schumacher wist zijn beschamende zeventiende startplaats nog enigszins te verdoezelen door de race als vierde te finishen, terwijl Jarno Trulli en Michael Schumacher de race nog als vijfde en zesde wisten te finishen.

Later hopen we nog een reactie van Jos te kunnen plaatsen.