scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Eerste reacties op pre-kwalificatie

Gepubliceerd op 07 maart 2003 door Martin Zoon

Vanochtend maakte de Formule 1 kennis met een nieuwe wijze van kwalificeren. Voorafgaande aan de introductie van één van Max Mosley´s maatregelen tegen opkomende saai- en voorspelbaarheid in de F1 is er veel over gesproken; nádat de eerste pre-kwali zich in krap 45 minuten zich had voltrokken viel er wederom uit vele monden op te nemen wat men er nu werkelijk van vond.

Jos Verstappen vertelde ons dat hij zonder meer enthousiast was over deze nieuwe methode: “Dit is prachtig. Je ziet direct wie er ergens in z´n rondje een fout maakt. Erg spannend wat mij betreft”. Vriend èn wereldkampioen Michael Schumacher wist nog niet goed wat hij ervan moest vinden: "Het rondje zèlf verschilt niet veel van de ‘oude’ vorm van kwalificeren. Wèl maken de tijd voorafgaande aan je kwalificatie en de periode daarna het heel anders. Vooraf voel je toch een andere spanning en naderhand kun je niet anders dan afwachten”.

Gerhard Berger was tevreden over de wijze waarop de pre-kwali zich voltrok, behalve dan over de rondetijden van zijn coureurs. “Het is weer eens wat anders na al die jaren” sprak Berger, “het is opwindend dat iedereen alle auto´s de hele ronde kan volgen”. BMW´s tweede coureur, Ralf Schumacher, presteerde niet naar verwachting en kon daarom niet echt enthousiast zijn over zijn eerste ervaringen met de nieuwe kwalificatie-methode. ‘Het broertje van’ kon naderhand niet veel meer uitbrengen dan “te veel onderstuur” en deelde sip mee dat er nog veel met de auto moet gebeuren om mee te kunnen racen om de podiumplaatsen.

Tot slot tekenen we de, vooralsnog positieve, bevindingen op uit de mond van Jacques Villeneuve. De B.A.R.-coureur liet eindelijk weer eens zien waartoe hij in staat is en de Honda-motor liet hem hierbij niet in de steek: “Zeker op vrijdag kun je op deze manier zien wie snel is en wie niet. Morgen zal dat een heel stuk moeilijker zijn, wanneer de hoeveelheid benzine van iedere coureur is afgestemd op de race”.
Met Jacques kijken wij dan ook reikhalzend uit naar het vervolg. De eerste gang van het F1-diner nieuwe stijl smaakte ons prima.