scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Een tipje van de sluier van de Minardi PS03

Gepubliceerd op 12 februari 2003 door Eric Berendsen

Nog heel even, en dan is die er. De nieuwe auto waar Jos dit seizoen furore mee moet gaan maken. Hardstikke spannend, voor Jos, maar natuurlijk ook voor het team. Dit seizoen moet het gebeuren, de grote stap voorwaarts. Daar heeft teambaas Stoddart geen misverstand over laten bestaan. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar iets minder makkelijk gedaan. De ontwikkeling van een nieuwe auto, dat is een proces dat zo maar een jaar duurt, en eigenlijk altijd door gaat. Telkens veranderingen, telkens aanpassingen. Aan de nieuwe motor, aan de gegevens uit de windtunnel. Kortom, een lang en ingewikkeld proces. Wij kregen de mogelijkheid een aantal vragen te stellen over de nieuwe auto aan 2 mensen die van begin af aan bij de ontwikkeling betrokken zijn geweest en die de eindverantwoordelijkheid dragen voor de PS03: Loic Bigois (Senior Aerodynamicist) en Gabriele Tredozi ( Technical Director).




Loic Bigois
Senior Aerodynamicist Minardi





Gabriele Tredozi
Technical Director Minardi


Gabriele Tredozi is Italiaan, 46 jaar en al, schrik niet, sinds 1988 werkzaam bij Minardi. Hij kreeg vijftien jaar geleden een stageplek aangeboden toen hij werktuigbouwkunde studeerde op de Universiteit van Bologne en is niet meer bij het team weggegaan. Hij was race engineer voor achtereenvolgens Adrian Campos, Pierluigi Martini, Christian Fittipaldi, Fabrizio Barbazza, Pedro Lamy en Esteban Tuero. In 1997 werd hij technisch directeur en is als zodanig verantwoordelijk voor het ontwerp en de ontwikkeling van de auto.

Loic Bigois heeft wat meer Formule 1 teams gezien in zijn loopbaan. De 43 jarige Fransman studeerde aerodynamica en kwam na zijn afstuderen in de Franse luchtvaarindustrie terecht. In 1990 werd hij door het toen nog bestaande Ligier team benaderd om daar de gelederen te komen versterken. Naast het aerodynamische gedeelte deed hij daar ook veel CAD en CAM werk. Het team van Ligier beleefde een aantal hectische jaren en in 1994 besloot Bigois een aanbod van Sauber te accepteren, waar hij Mike Gascoyne ( de huidige technische directeur van Renault) verving. Hij keerde echter al weer snel terug op het oude nest om mede de Ligier Mugen Honda van 1996 te ontwerpen. In 1997 werd Ligier Prost Grand Prix en Bigois werd Chief Designer. Begin 2001 benaderde het Minardi team hem, en de overstap was al snel een feit.

Om maar met de deur in huis te vallen: komt er dit jaar nu 1 chassis of moeten er vanwege de lengte van Justin 2 chassis gemaakt worden?
GT: Nee hoor, er komt maar 1 chassis waar beide rijders gebruik van zullen maken.

Mooi, is dat ook weer duidelijk. Dat werpt natuurlijk wel meteen een volgende vraag op, namelijk of u compromissen heeft moeten maken vanwege diezelfde lengte?
GT: Eigenlijk niet. Het huidige chassis verschilt niet zo heel veel van dat van vorig jaar, en dat was voor Mark Webber (1 meter 86) redelijk comfortabel. Met slechts een paar kleine wijzigingen aan onder andere de pedalen en nog wat kleinigheden hebben we het chassis van dit jaar vrij makkelijk kunnen aanpassen aan de lengte van Justin. Het was eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.

Allemaal mooi, maar wij als Verstappen fans hebben één grote vrees: dat de benzinetank te klein wordt, en dat we weer dat soort toestanden krijgen als in 2001 met de Arrows. Toen werden een aantal goede races van Jos verpest door een slechte pitstopstrategie, noodzakelijk vanwege een te kleine tank.
GT: Dan kan ik bij deze de fans geruststellen. Met de benzinetank van dit seizoen kunnen we elke strategie uitvoeren die het team verzint. De tank zal ons dus geen beperkingen opleggen met betrekking tot de te kiezen racestrategieen.

Nou, dat is alvast een pak van ons hart. U geeft overigens aan dat de PS03 een doorontwikkeling is van de PS02 en geen geheel nieuw ontwerp, begrijpen we dat goed?
GT: De auto van 2003 is inderdaad een doorontwikkeling van de PS02. We hebben dat chassis als basis genomen en daar een aantal technische verbeteringen op los gelaten. Wat precies blijft natuurlijk het geheim van de smid. Naast deze verbeteringen moesten we natuurlijk ook nog een flink aantal aanpassingen maken vanwege de nieuwe motor. Die veranderingen betroffen vooral de versnellingsbak, de radiateuren en een aantal elektronische systemen.

Wat voor specifieke problemen brengt zo’n nieuwe motor nou met zich mee?
GT: Helemaal geen! Integendeel zelfs. Door de kleinere omvang en het mindere gewicht hebben we juist meer mogelijkheden gekregen. Vooral de verdeling van het gewicht zal een forse sprong voorwaarts opleveren.

Wanneer zijn jullie eigenlijk begonnen met het ontwikkelen van deze auto?
LB: Direct toen de PS02 klaar was. Dat is een voortdurend proces, en een auto is nooit helemaal klaar. Daarnaast heb je alle tijd nodig die je krijgen kunt. Als kleiner team moeten we creatief met de middelen tijd, techniek en geld omgaan. Maar gegeven die randvoorwaarden durf ik te zeggen dat we een optimaal resultaat hebben behaald met de PS03.

Dat klinkt in ieder geval goed. Jos wist ons te vertellen dat hij begin januari al gegevens over de aerodynamica van de auto onder ogen had gehad. Heeft Minardi een eigen windtunnel?
LB: Nee, die hebben we niet. We maken gebruik van de windtunnel van Fondmetal Technologies in Casumaro, Ferrara.

En wat heeft die windtunnel de afgelopen tijd opgeleverd? Met andere woorden, wat zijn de aerodynamische verschillen met vorig jaar?
LB: Er zijn een groot aantal kleine aanpassingen gemaakt. Deze auto is een doorontwikkeling van de PS02, dus echt grote radicale veranderingen, zoals toen we van de PS01 naar de PS02 gingen, hoef je niet te verwachten. We hebben nu volop getest en aanpassingen gemaakt en we zullen gedurende het seizoen 2003 ook volop blijven testen. We hebben een uitgebreid programma, met als doel de auto gedurende het seizoen te blijven verbeteren.

Wordt de auto overigens geheel in Italië gemaakt of speelt het Engelse deel van Minardi ook nog een rol?
GT: Nee. De auto wordt ontworpen, ontwikkeld en gebouwd in Italië.

Nog een vraag die wij veel ontvangen: waarom is de auto zo laat?
GT: Jullie stellen dat de auto laat is, omdat een groot aantal teams haar auto al gepresenteerd heeft. Wij lopen echter precies gelijk met ons eigen schema, en zijn volgens mijn maatstaven dus helemaal niet laat. We zullen, voordat we naar Australië vertrekken de nieuwe auto in ieder geval 2 keer uitgebreid aan de tand voelen.

Dan nog even over de motor. Er doen allerlei verhalen de ronde over de versie van de Cosworth die Minardi tot haar beschikking krijgt. De een zegt dat het de motor van begin 2002 is, de ander beweert bij hoog en laag dat het die van eind 2002 is en dus dezelfde als die van Jordan. Vooruit, vertel ons nou eens welke versie het is, en wat nou precies in het verschil is met de Asiatech van vorig jaar, qua pk’s, gewicht en omvang.
GT: Daar kunnen we helaas geen uitspraken over doen. We gaan geen exacte vergelijkingen maken met de motor van vorig jaar. Wat we wel kunnen zeggen, is dat hij krachtiger is, lichter, en meer toeren kan draaien. Dat is zijn de belangrijkste verschillen die Minardi zullen helpen beter te presteren dan vorig jaar.

En welke versie is het nou precies?
GT en LB:..............

Ok, ok, we begrijpen het. Gaan over naar de regelementswijzigingen. Hebben de technische wijzigingen die vanaf Silverstone zullen gelden nog enige invloed op de nieuwe auto?
GT: Nee hoor. Onze auto zal volledig aan de regels voldoen en de wijzigingen zullen geen problemen voor ons met zich mee brengen.

Tenslotte nog 1 belangrijk ding: de versnellingsbak. Hebt u vanwege de nieuwe motor ook een nieuwe versnellingsbak moeten ontwikkelen.
GT: Een deel van de bak hebben we moeten aanpassen. We hebben een nieuwe titanium onderdeel ontworpen, dat één van de twee onderdelen is die samen de versnellingsbak vormen. Daarnaast hebben we ook in de versnellingsbak zelf een aantal dingen aangepast om met de hogere toeren die deze motor draait om te kunnen gaan.

Heren, rest ons niets dan om u beiden hartelijk bedanken voor het beantwoorden van onze brandende vragen en u een fantastisch Formule 1 seizoen toe te wensen.
GT en LB: Graag gedaan. En we hopen dit seizoen een hele hoop Nederlandse Minardi fans langs de baan te mogen begroeten.

Maakt u zich daar maar geen zorgen over...............