scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Opnieuw rechtszaak ongeval Senna

Gepubliceerd op 28 januari 2003 door John ter Meer

Drie jaar geleden werden Patrick Head, technisch directeur bij Williams, en Adrian Newey, de toenmalige ontwerper van de FW16 auto waarin Ayrton Senna de dood vond op Imola, vrijgesproken in het proces naar aanleiding van de dood de legendarische Braziliaanse coureur. Een Italiaanse rechtbank heeft deze uitspraak nu ongeldig verklaard wegens vormfouten die tijdens die zaak gemaakt zouden zijn. Dat betekent dat Williams een nieuw proces boven het hoofd hangt, een die dit jaar nog op de rol zou komen te staan.

Opnieuw zal onderzocht worden in hoeverre Head en Newey verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor het noodlottig ongeval van Senna. Een gemodificeerde stuurstang is daarbij het cruciale onderwerp. De vraag is of deze modificatie de directe oorzaak is van het ongeval en in hoeverre dat Head en Newey aangerekend kan worden. In 1999 kon niet bewezen worden dat de uiteindelijke breuk in de stang de oorzaak was van de noodlottige crash in de Tamburello bocht op het circuit van Imola. Er zijn namelijk ook experts die beweren dat de (te lage) luchtdruk in de banden aan te wijzen is als oorzaak waarom Senna de controle over de wagen verloor.

Hoe het ook zij, Ayrton Senna blijft voorlopig de gemoederen bezighouden. Williams reageerde gelaten op het nieuws over een nieuwe rechtszaak. "Formeel gezien komt er een nieuwe rechtszaak, maar inhoudelijk verwachten wij geen veranderingen", aldus een woordvoerder.