scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Coureurs niet blij met HANS

Gepubliceerd op 20 januari 2003 door Bianca Zoon

Jacques Villeneuve heeft, samen met nog een aantal van zijn collega´s, aangegeven het HANS systeem niet te gebruiken, zolang het niet verder wordt getest.

HANS, het geesteskindje van de Amerikaanse professor Robert Hubbard, is een nekkraag van carbon-fiber, dat wordt geplaatst op de schouders en vastgemaakt wordt aan de helm van de coureur. Het systeem is bedoeld om de heftige nekbewegingen tijdens een crash te beperken. Aanleiding voor het ontwerp van het systeem was het ernstige ongeval van Mika Hakkinen in Adelaide in 1995, toen zijn hoofd op het stuur terecht kwam, nadat hij de bandenstapels raakte.

Ook al is HANS verplicht gesteld in de nieuwe regels voor dit jaar, hebben verschillende coureurs uitgesproken, dat het HANS systeem zo oncomfortabel is, dat ze het niet zullen dragen. Nick Heidfeld en Felipe Massa hebben HANS getest op Monza, maar gebruikten het niet in de race.

Villeneuve gaat nog verder in zijn oordeel en merkt op, dat verscheidene coureurs niet zo fortuinlijk waren geweest, als ze HANS systeem hadden gedragen tijdens hun zware crash, zoals Pedro Diniz op de Nürburgring in 1999.

Hoewel de kritiek op het HANS systeem ook door Juan-Pablo Montoya en Villeneuve’s teamgenoot Jenson Button wordt gedragen, is de verwachting dat de FIA en Medisch Directeur Professor Sid Watkins vasthouden aan de verplichting het HANS systeem te gebruiken dit seizoen.