scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

$1 miljoen voor 'klikspanen'

Gepubliceerd op 19 januari 2003 door Huub Rothengatter

Volgens de laatste berichten is de FIA van plan een beloning van $1 miljoen uit te loven voor eenieder die informatie kan geven dat een team de nieuw regels betreffende het verbod op electronische hulpmiddelen aan de laars lapt. Dit is onderdeel van het standpunt dat de FIA genomen heeft.

De reden dat electronische hulpmiddelen zoals 'launch control' en 'traction control' waren vanaf de Spaanse Grand Prix 2002 weer toegestaan omdat de FIA het heel moeilijk had hierop controle op uit te oefenen. Beschuldigen gingen over en weer in de pitstraat betreffende het illegaal gebruik van deze systemen hoewel het nooit bewezen werd.

Nu, na de fans in grote getalen afhaakten en TV kijkcijfers flink naar beneden gingen, is de FIA na gaan denken. Men denkt nu door middel van alle electronische hulpmiddelen te verbieden en de beloofde beloning dat de sport weer interessanter wordt voor de fans en hoopt dat door deze maatregelen alle teams op één lijn komen.

Het ziet ernaar uit dat de hulpmiddelen gedurende dit jaar nog gebruikt gaan worden aangezien de nieuwe auto's ze al ingebouwd hebben. Het langzaam uitgefaseerd worden met een totaal verbod vanaf 2004. Behalve de $1 miljoen voor de 'verklikker' en de technische controle door de FIA zullen er ook hoge boetes uitgedeeld worden aan mogelijke overtreders.

De FIA heeft het aan alle teams duidelijk gemaakt dat het een 'zero tolerance' standpunt heeft aangenomen.