scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Pizzonia en Webber naar Jaguar

Gepubliceerd op 01 november 2002 door John ter Meer

Jaguar Racing heeft vandaag op haar website bevestigd dat de Braziliaan Antonio Pizzonia (22) en de Australische coureur Mark Webber (26) een rijderscontract hebben getekend voor volgend seizoen. Hiermee zijn de 2002 coureurs Eddie Irvine (37) en Pedro de la Rosa (31) vervangen en wel met onmiddellijke ingang.

Teambaas Niki Lauda zei erg in zijn nopjes te zijn met de nieuwe aanwinsten. “We hebben twee coureurs binnengehaald waar we veel van kunnen verwachten", aldus Lauda. "Antonio is nog een ruwe diamant maar een absolute aanwinst voor de Formule 1. Hij is snel en heeft het juiste race-instinct. En Mark heeft intussen ervaring en kan nu laten zien waar hij echt toe in staat is."

Lauda gaf reeds eerder aan blij te zijn dat de FIA expliciet teamorders verboden heeft. "Voor ons echter, maakt het niks uit. Wij doen sowieso niet aan teamorders. We sturen onze rijders de baan op en laat ze het maar lekker uitvechten, ze zijn goed aan elkaar gewaagd. Daar profiteren we alleen maar van."

Lauda bedankte Eddie Irvine voor zijn loyaliteit en harde werk. De Ier was drie jaar aan Jaguar verbonden als coureur en heeft met zijn ervaring een waardevolle bijdrage geleverd aan het team, aldus Lauda. Over De la Rosa liet de teambaas zich in bedekte termen wat kritischer uit. "Het is helaas niet gelukt met Pedro. Hij heeft teveel geworsteld met enkele aspecten in ons F1 programma en dan is het voor beide partijen beter om afscheid van elkaar te nemen."

Pizzonia en Webber hebben al wat ervaring met een Jaguar bolide. Eerder dit jaar, in Barcelona, testten ze al in een Jaguar R3. Daarnaast reed Webber een volledig seizoen als coureur bij Minardi terwijl Pizzonia als coureur actief was in het Formule 3000 kampioenschap. Tevens was de Braziliaan testrijder bij BMW Williams.

Pizzonia vindt dat hij een 'logische stap' gezet heeft in zijn autosportcarriere. "Na een jaar testrijder te zijn geweest bij BMW Williams vind ik het logisch dat me nu een kans gegund wordt in de Formule 1. En dat Niki Lauda me deze kans biedt is werkelijk fantastisch. Ik ben er helemaal klaar voor."

Voor Mark Webber moet de verrassing niet echt groot geweest zijn want hij schermde al langer met de wederzijdse interesse tussen hem en Jaguar. En wellicht was alles al veel eerder in kannen en kruiken. "Jaguar is een van de meest aansprekende en succesvolle namen in de autosport en ik ben er trots op dat ik voor dat team kan rijden", aldus de Australiër. "Ik besef maar al te goed dat er met mijn ervaring als F1 coureur veel verantwoordelijkheid op mijn schouders rust."

Pizzonia en Webber zullen na de winterstop, die afloopt op 26 november aanstaande, beginnen met het testwerk voor Jaguar Racing.