Teambazen staan achter veranderingen

Gepubliceerd op 29 oktober 2002 door John ter Meer

De Formule 1 bazen staan achter de nieuwe FIA reglementen die ervoor moeten zorgen dat het weer spannend wordt in het Formule 1 wereldkampioenschap.

Het zou ook raar zijn als dat niet zo was want de 10 teameigenaren vormden een belangrijk deel van de F1 commissie, die bestond uit totaal 26 mensen. Afgezien van enkele details zijn de meesten het erover eens dat de maatregelen ervoor zullen zorgen dat de tanende belangstelling voor de Formule 1 sport een halt wordt toegeroepen. Het gaat weer leuk worden.

Dat vindt ook BAR baas David Richards die er wel de kanttekening bijmaakt dat het wel wat races zal duren voordat iedereen ervan overtuigd is dat de doorgevoerde maatregelen goed zijn voor de F1 sport. "Niet iedereen vindt dat hiermee alle problemen uit de wereld zijn. En dat zal ook wel niet. Maar het is in elk geval een grote stap voorwaarts."

Gerhard Berger van BMW was blij dat de maatregelen niet zijn doorgeslagen naar het absurde. Hij doelde daarmee op de niet-realistische suggesties zoals het laten rijden van coureurs in wisselende auto's en het opzadelen van al te succesvolle teams met extra gewichten in de bolides. "Maar we zullen moeten zien hoe alles in de praktijk zal gaan werken. Denk maar eens aan de (wisselende) weersomstandigheden en de conditie van de baan tijdens de kwalificatie. Maar hoe dan ook, meer teams maken nu kans op het binnenhalen van kostbare WK-punten."

Als er iemand enthousiast was, dan was het Jordan teambaas Eddie Jordan wel. Meer punten scoren met minder kosten, is het devies. Minder tests in ruil voor meer testminuten op het circuit tijdens een Grand Prix klinkt Eddie Jordan als muziek in de oren. "We gaan een aantal stappen voorwaarts zetten met deze maatregelen", aldus Eddie Jordan. "Ik roep al langer dat er iets moet gebeuren om de Formule 1 aantrekkelijker te maken en de kosten binnen de perken te houden. Het ziet er allemaal bemoedigend uit."

Niki Lauda was wat voorzichtig in zijn uitspraken, maar was op zijn minst blij met een van de maatregelen. "De teamorders gaan verdwijnen, dat is wat mij betreft de belangrijkste maatregel."