Michael Schumacher slachtoffer van verduistering

Gepubliceerd op 17 oktober 2002 door Huub Rothengatter

Michael Schumacher is één van de slachtoffers van een werknemer van de HSBC bank in Monaco. De 42-jarige Stephen Troth werd gearresteerd na een intern onderzoek toen hij terugkeerde van een vakantie op de Maladiven. Hij is beschuldigd van het verduisteren van ongeveer 20 miljoen Euro van ondermeer Michael Schumacher, Duits rally rijder Armin Schwarz en een Franse zangeres genaamd Liane Foly. Een groot deel van de gedupeerden had niet eens door dat er geld van de rekening verdween.

De bankier beweert dat hij na zijn scheiding in 1999 overwerkt was en helemaal doordraaide. Hij begon voorzichtig hier en daar geld weg te plukken van bankrekeningen in zijn portfolio van meer dan 800 clienten. Zijn commentaar was dat hij de realiteit uit het oog was verloren. Hij heeft bekend en hij ziet in dat wat hij gedaan heeft fout was. Hij heeft inmiddels een groot deel van het verduisterde geld terugbetaald en zijn advocaten zeggen dat hij geen voordeel heeft gehad van het geld. Hij gebruikte het geld om 2 villa's kopen en betaalde een architect met geld uit zijn eigen rekening om een verbouwing te bekostigen.

De aanklager zei er het volgende erover: "hij was verblind door het vele kapitaal en de jet-set levensstijl van de beroemdheden, Formule 1 en zijn kampioenen die in het kleine staatje in Frankrijk wonen. Hij was een van die parasieten die verkeren in de wereld van beroemdheden en uiteindelijk het hoofd verliezen. Een voorbeeld van een bankemployee die zijn eigen bank speelde."

Het onderzoek wees uit dat hij ongeveer 150 illegale overboekingen en opnames had gemaakt. De aanklagers willen hem voor 4 jaar achter de tralies terwijl Troth's advocaten vragen om verzachtende omstandigheden. Zij zeggen dat het complete bedrag inmiddels is teruggeboekt naar de rekeningen van de eigenaren.

Van HSBC wordt gezegd dat ze opgelucht zijn dat Troth schuld heeft bekend maar dat ze geen commentaar wil geven op wat voor hun gevoel de straf moet zijn. Deze zaak komt erg ongelegen en is een grote schok voor HSBC dat erg hard gewerkt heeft om de reputatie op te krikken na het voorval van een andere HSBC bankier die geld verduisterd had in beleggingsfonden, enkele jaren geleden in Hong Kong.