Wanneer tekent Jos?

Gepubliceerd op 16 oktober 2002 door John ter Meer

Met het zwaaien van de finishvlag, afgelopen zondag op het circuit van Suzuka, werd niet alleen de race maar ook het F1 2002 seizoen afgevlagd. Voor de geruchtenmallemolen maakte het allemaal niets uit. Die draaide al maandenlang op volle toeren zijn rondjes. Een van de coureurs die in deze carroussel meedraait is onze eigen Jos Verstappen. Zijn contract bij Arrows werd, nog vóór het seizoen een aanvang nam, door Tom Walkinshaw bruut ingeruild tegen een ordinair kaartje voor deze attractie.

Huub Rothengatter, net terug van een korte vakantie in Portugal, heeft het gaspedaal weer flink ingedrukt. Per slot van rekening loopt de rechtszaak tegen Arrows Grand Prix nog en, belangrijker, Jos heeft nog geen team voor 2003. De rechtszaak dan maar even, hoe staan de zaken ervoor? “De rechtszaak die onlangs verdaagd is had in elk geval niets met ons te maken, dat ging om de Arrows Autosport Company versus de belastingdienst in Engeland. Wij hebben begrepen dat Arrows eieren voor zijn geld heeft gekozen en dat ze de belastingdienst hebben afbetaald. Bij ons gaat het om Arrows Grand Prix en tja, hoe dat afloopt, ik kan er momenteel geen zinnig woord over zeggen. Binnenkort, 13 november, komt de zaak weer voor de rechter. Veel zal afhangen van de vraag hoeveel waarde Morgan Grenfell en Tom Walkinshaw hechten aan het in leven houden van Arrows. We wachten het dus gewoon maar even af.”

Met betrekking tot een eventueel stoeltje voor Jos voor het F1 2003 seizoen laat Rothengatter niet veel los, alleen over Minardi wil hij nog wel iets kwijt. “In relatie met Minardi kunnen we pas iets zeggen als Paul Stoddart de deal met Cosworth rondheeft. Maar vooruitlopend daarop, als Minardi volgend seizoen met die Cosworth motoren rijdt dan zijn we erg blij voor het team en zeer geïnteresseerd om daar onze bijdrage aan te leveren.”

Het is dus niet alleen duidelijk dat Paul Stoddart één specifieke naam bovenaan zijn verlanglijstje heeft staan, maar dat ook geldt voor het duo Rothengatter-Verstappen. Over andere namen van teams die op zijn lijstje prijken doet de manager van Jos geen uitspraken. Bij vier teams, buiten Minardi, lijkt nog enige rek te zitten: Arrows, Jaguar, BAR en Jordan.
-Bij Arrows is het afwachten, de rek kan er ook wel eens heel snel uit zijn.
-Bij Jaguar is niets zeker, lijkt het wel. Pedro de la Rosa roept steeds harder dat hij nog een contract heeft voor volgend seizoen, maar of dat door het team gerespecteerd wordt valt te bezien. En of Jaguar bereid is om nog een jaar het miljoenensalaris van Eddie Irvine te betalen is ook twijfelachtig.
-Bij BAR worden de geruchten steeds sterker dat Jacques Villeneuve daar gaat vertrekken. De bronnen die deze geruchten veroorzaken lijken ook betrouwbaarder te worden.
-Blijft over: Jordan. Giancarlo Fissichella is een ‘zekerheidje’, maar dat geldt niet voor Takuma Sato. De Honda-Japanner zat niet, net als Jos, in de draaimolen maar was bij de botsautootjes te vinden. Weliswaar veroorzaakt hij de laatste tijd wat minder schade, en in Suzuka reed hij zijn Jordan verdienstelijk naar een vijfde plaats, maar Sato zou er goed aan doen eens te gaan lobbyen want zijn rol bij Jordan zou zomaar eens uitgespeeld kunnen zijn. Zeker nu Honda zijn motoren uit de Jordans heeft weggerukt. Daar komt bij dat Eddie Jordan altijd gecharmeerd is geweest van de talenten en ervaring van Jos Verstappen. Iets wat de Jordan baas zich afgelopen week nog maar eens liet ontvallen. En de zogenaamde problemen tussen Eddie Jordan en Huub Rothengatter zijn totale onzin. Dus die zullen een goed gesprek tussen beide heren zeker niet in de weg te staan, zei Rothengatter onlangs nog…