FIA wil spanning terug in F1, maar vraag niet hoe...

Gepubliceerd op 07 oktober 2002 door John ter Meer

In een poging om in de Formule 1 weer wat spanning terug te brengen lijkt de FIA de wanhoop nabij, getuige de suggesties die alle elf teambazen vandaag in hun brievenbus vonden. Een van de voorstellen in de brief is om teams die tijdens een seizoen al te succesvol worden te 'straffen' met extra gewicht in de auto. In de praktijk zou dat moeten betekenen dat als een team een bepaald aantal punten behaald heeft men vanaf dat moment voor elk punt dat men scoort een extra kilogram gewicht in de auto moet meezeulen.

Blijkbaar is FIA baas Max Mosley toch nog niet helemaal de weg kwijt want hij erkent dat dergelijke maatregelen volledig indruisen tegen de traditie van de autosport. "Je kunt tradities wel in stand houden, maar wat heeft dat voor zin als straks niemand meer kijkt?", vraagt hij zich hardop af.

Het valt niet te ontkennen dat door de suprematie van Ferrari dit seizoen veel van de spanning weggenomen werd. En ook Bernie Ecclestone liet zich reeds meerdere malen ontvallen dat 'er iets gedaan moet worden in het belang van de autosport'. "Als Michael Schumacher volgend seizoen direct weer wegrijdt van de concurrentie en de spanning is na een paar races opnieuw verdwenen, dan zullen we met ideeën moeten komen die de sport van de ondergang moeten redden. Men moet het niet zien als een straf, maar als een poging om het echte racen weer terug te krijgen in de Formule 1."

Andere, minder idiote suggesties waren onder meer:
De kwalificaties opsplitsen in twee sessies van dertig minuten, verdeeld over vrijdag en zaterdag.
Aerodynamische aanpassingen mogen nog slechts éénmaal per seizoen doorgevoerd worden.
Het aantal tests drastisch beperken.