scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Tyrrell, het team waar Jos Verstappen voor rijdt, staat op...

Gepubliceerd op 13 november 1997 door Richard de Klerk

Tyrrell, het team waar Jos Verstappen voor rijdt, staat op het punt overgenomen te worden door een van de grootste sigarettenfabrikanten ter wereld. British American Tobacco (BAT) wil voor ongeveer 1 miljard gulden Tyrrell voor vijf jaar leiden.

De firma is bijna rond met teambaas Ken Tyrrell, zo melden Britse kranten. Volgens de Guardian zou de tabaksfirma wereldkampioen Villeneuve al vastgelegd hebben voor 1999.

BAT verkoopt 700 miljard sigaretten per jaar en is daarmee de derde fabrikant van de westerse werld. Met een eigen Formule 1 team kan BAT wereldwijd reclame maken voor Lucky Strike en State Express 555 sigaretten.

De deal zou de nu al sterke greep van de tabaksindustrie op de auto- en motorsport flink verstevigen. Zes andere teams worden al gesponsord door tabaksfirma's voor ongeveer 350 miljoen gulden. Het is echter voor het eerst dat een firma een compleet team opkoopt.

Tabaksreclame in de autosport is de laatste tijd omstreden, zeker in Europa. De Europese landen praten over een ban in de EU. Een verbod op reclame zou het Formule 1 circuit kunnen verplaatsen naar Azië, waar de regels minder streng zijn. Dat continent is voor sigarettenfabrikanten de nieuwe afzetmarkt. In Azië zijn ook de meeste potentiële televisiekijkers voor Formule 1 races.