scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Jos: “twee teams springen eruit”

Gepubliceerd op 03 oktober 2002 door John ter Meer

Hoewel we het allemaal graag willen is er helaas nog weinig nieuws over Jos Verstappen met betrekking tot volgend seizoen. In de media valt constant de naam van Minardi. Niet zo vreemd want Minardi baas Paul Stoddart roept tegen iedereen die het maar horen wil dat hij Jos graag volgend seizoen in een van zijn auto’s ziet. De krachtbron in de Minardi zal echter bepalend zijn voor een eventuele deal met Jos. En de andere teams? Is Jos daar nog bij in beeld? Jos: “jazeker, met name bij één team.”

Je was afgelopen weekend te gast op de open dagen van Excluton. Doe je dat vaker?
“Niet zo heel veel, misschien vier à vijf keer per jaar. Het zijn overigens niet altijd sponsors, maar ook bedrijven die het leuk vinden om mij als gast uit te nodigen. In principe ben ik, net als andere bekende Nederlanders, ‘in te huren’. Maar ik maak er geen dagtaak van. Het moet me ook een beetje aanspreken. Zo’n bedrijf regelt dat verder met Huub Rothengatter of Raymond Vermeulen. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat.”

Hoe ver ben je met de onderhandelingen met teams? Zijn er ontwikkelingen?
“Er is niks veranderd ten opzichte van enkele weken geleden. Ik weet dat de fans graag iets anders willen horen, maar de gesprekken met verschillende teams zijn gaande. En die gaan voorlopig ook door. Zolang er nog geen beslissing valt, praten we door met de verschillende teams. Dat is alles wat ik daarop te zeggen heb, zo is de stand van zaken.”

In de media wordt je naam nadrukkelijk in verband gebracht met Minardi. Kan dat belemmerend werken in je contacten met andere teams?
“Nee, dat maakt niks uit. Teams storen zich helemaal niet meer aan wat de media schrijven. Die media denken van alles te weten en schrijven daarom ook maar van alles op. Natuurlijk hebben we contacten met Minardi, maar ook met andere teams. Naast Minardi zou er nog wel eens een team kunnen zijn wat een zeer interessante optie is. En als dat team ervan uit zou gaan dat ik naar Minardi ga omdat de media dat schrijven, dan waren de serieuze contacten natuurlijk al lang verbroken. Nee, ik ga je inderdaad niet zeggen om welk team dat gaat.”

Hoe komen de eerste contacten tussen een team en een coureur eigenlijk tot stand? Bellen ze op of hoor je dingen in de wandelgangen? Hoe is dat met Minardi eigenlijk gegaan?
“In het Formule 1 wereldje hoor je met name veel in de wandelgangen. Het probleem daarmee is altijd dat je dan nooit zeker weet of dergelijke verhalen enigszins op waarheid berusten. Het hangt ervan af van wie je het hoort. Net als in de media heb je betrouwbare personen en figuren die maar wat roepen. Met betrekking tot Minardi hoorden we via de media dat er eventueel interesse zou bestaan. En dan? Tja, dan wordt je gebeld en dan besef je dat er inderdaad interesse is. Die telefoontjes lopen altijd via Huub, er wordt nooit rechtstreeks naar mij gebeld.”

Is de motor het enige struikelblok om al dan niet voor Minardi te kiezen?
“Dat is het belangrijkste item inderdaad. Als er geen goeie motor komt dan heeft het voor mij weinig zin om naar Minardi te gaan. Maar die motor komt er wel.”

Dus is het logisch te veronderstellen dat de kans dat je naar Minardi gaat het grootst is.
“Nogmaals, we praten met verschillende teams. Twee ervan springen daar wat bovenuit, Minardi is er één van. En de kans dat ik daar volgend jaar rijd is redelijk aanwezig. Maar je weet het maar nooit.”

Stel dat Minardi morgen de deal rondheeft met Cosworth. Teken je dan of wacht je toch nog op ‘dat andere team’, met misschien wel alle risico’s vandien?
“Als die motorendeal met Minardi rondkomt, dan ben ik positief over dat team voor volgend seizoen. Wat mij betreft staat er dan niet veel meer in de weg om daar naar toe te gaan. Maar hoe lang dat nog gaat duren, dat weet ik niet. Ik hoop voor mezelf dat we snel iets kunnen beslissen.”

Er zijn dus gesprekken gaande, niets is nog rond. Beslissingen moeten nog genomen worden; in hoeverre verschillen jij en Huub Rothengatter wel eens van mening met betrekking tot een beslissing?
“Niet zo vaak, gelukkig. Al ben ik wat ongeduldiger misschien. Maar daarom is het maar goed dat er een manager is. Ik ben een sportman en Huub is een zakenman. Ik denk dat als we een concreet aanbod krijgen, ik iets eerder geneigd ben om toe te happen dan Huub. Die durft vaak nog wat langer te wachten om er het beste voor ons uit te slepen. En terecht, daar is-ie manager voor.”

Ben je je al conditioneel en mentaal aan het voorbereiden op een terugkeer?
“Uiteraard. Mentaal is het probleem niet en conditioneel zit het ook wel goed. Het beste train je je nekspieren natuurlijk in een auto, maar ik werk veel met een apparaat dat fysieke belasting simuleert. Ik fiets en fitness veel, dus met mijn fysieke gesteldheid zit het wel goed. Wat dat betreft ben ik er altijd klaar voor.”