scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Geen Arrows op Spa

Gepubliceerd op 26 augustus 2002 door John ter Meer

Alhoewel nog niet officieel meegedeeld, het Arrows team zal niet aanwezig zijn op Spa-Francorchamps komend weekend. Vreemd genoeg hoeft dit nog niet het einde van het team te betekenen. Zolang Arrows zich kan beroepen op overmacht zou het wel eens een uitsluiting van de FIA kunnen ontlopen, menen deskundigen. Tenslotte, de absentie in Hongarije heeft nog altijd niet geleid tot verbanning van Arrows.

Walkinshaw moet weer dollars ophoesten om gebruik te kunnen maken van de Cosworth motoren. Als hij die betaalt dan heeft hij aan zijn financiële verplichting voldaan en kan hij op grond daarvan dus niet definitief worden uitgesloten. Ondanks dat Arrows dan niet aanwezig is op Spa. Juridisch gezien is met deze betaling een van de crediteuren dan bevoordeeld ten opzichte van de anderen, iets wat tot problemen kan leiden. Arrows zou dan kunnen aanvoeren dat ze wel willen betalen, maar dat dat juridisch gezien problematisch wordt. Als die situatie voor Arrows als 'overmacht' geaccepteerd wordt door de FIA, dan leeft Arrows dus nog ondanks dat ze al twee keer op rij tijdens een Grand Prix geen acte de presence gegeven hebben.

Opnieuw lijken de gesprekken tussen Craig Pollock en Arrows richting de ijskast te gaan omdat het juridisch geschil tussen het team en Morgan Grenfell als dreigende donkere wolken boven Arrows hangen. Zoals Huub Rothengatter een tijdje geleden al opmerkte lijkt het erop dat eerst die kwestie op de een of andere manier opgelost moet worden voordat er überhaupt weer licht aan het eind van de tunnel gloort voor Arrows.

En dan is er nog 10 september. Een datum waarop het Arrows team misschien wel in de openbare verkoop gaat, als de rechter dat tenminste zo gaat beslissen. Het geeft derden de gelegenheid de rokende puinhopen van Arrows te kopen, opnieuw te starten met een team voor de Grand Prix van Monza. Dit werd overigens ook al eens eerder met Prost Grand Prix geprobeerd, in maart van dit jaar, maar bij dit team zonder succes. Van de andere kant: de koper kan wellicht nog niet voor de Grand Prix van Monza met zijn team aan de start staan maar hoeft dan geen uitsluitsel te vrezen. Hij kan zich namelijk beroepen op...overmacht. De tijd om alles op tijd naar Monza te verschepen was te kort. En er is tijd genoeg om alles in gereedheid te brengen voor Indianapolis. En zo kan een team dat een aantal races niet gereden heeft zomaar weer aan de start verschijnen.

Maar wie wordt de koper? Pollock? Mateschitz van Red Bull? De prijs voor het team is immers flink ingezakt. Of...de heer Tom Walkinshaw? Welkom in de wereld van de Formule 1.