scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Jos: "ik wil geen 'veldvulling' zijn voor het resterende seizoen"

Gepubliceerd op 21 augustus 2002 door John ter Meer

De vakantie zit erop. Ook voor Jos die slechts voor een korte periode het zuiden van Frankrijk verkoos. De batterij opgeladen? Klaar voor een team? Als het aan Jos ligt wel, maar niet meer dit jaar. “Ik ga niet als ‘veldvulling’ die laatste paar races rijden. Geen eer aan te behalen.” En volgend jaar? “Volgend seizoen wel. Daar ga ik tenminste nog steeds vanuit.”

Hoe was de vakantie in Zuid-Frankrijk?
“Goed, maar ik ben eigenlijk niet zo’n vakantieganger. We zouden twee weken naar St. Tropez gaan maar ik was na 9 dagen alweer thuis. Was prima, want ik had thuis nog genoeg te doen.”

Zijn er nog wereldkampioenen F1 bij je langsgeweest?
“Nee, deze keer niet. Michael had nog een race te rijden tijdens mijn vakantie en omdat ik wat eerder terugging naar huis had het voor hem geen zin meer om voor slechts een paar dagen langs te komen. Maar anders hadden we nog wel een week vakantie met elkaar gevierd.”

De onzekere situatie bij Arrows; komt er een oplossing?
“Ik hoop het. Ik heb het te doen met het personeel daar. Ze hebben het heel zwaar, denk ik. Monteurs die niet betaald worden, het is een verschrikkelijke situatie. Ik hoop dat ze eruitkomen.”

Zie jij jezelf nog eens terugkeren bij Arrows, vooropgesteld dat ze het overleven?
“Dat weet ik niet, het is op dit moment erg moeilijk om daar antwoord op te geven. Laat ik er dit van zeggen: ik sluit niks uit, maar dan moet het geschil tussen ons en Arrows wel worden opgelost.”

Vlak nadat Walkinshaw je eruitgooide zei je nooit meer voor Arrows te willen rijden. Was dat achteraf gezien een pure emotionele uitspraak?
“Dat heb ik inderdaad gezegd. Maar het is de vraag of Walkinshaw er nog zit als Craig Pollock een overname weet te realiseren.”

Dus als Walkinshaw weggaat sluit je een terugkeer niet uit en als hij blijft zul je niet meer voor Arrows rijden?
“Zeg nooit nooit. Als Tom Walkinshaw zou blijven en hij zou alles naar onze tevredenheid oplossen dan sluit ik niet uit dat ik ooit nog voor Arrows rij. Misschien dus zelfs mét Tom Walkinshaw.”

Het lijkt er steeds sterker op dat Pollock het Arrows team weer op de rails krijgt. Volgens ons dan zónder Walkinshaw. Pollock heeft aangegeven dat Arrows in Spa zal moeten rijden. Vul de rest zelf maar in…
“Ik dus niet, nee. Ik ga niet zomaar in een auto zitten voor de laatste vier resterende races.”

Ook niet als er een voor beide partijen goede deal uitkomt?
“Als er goede garanties komen voor volgend jaar dan ligt de zaak natuurlijk weer anders. Ik bedoel het ook een beetje in z’n algemeenheid. Ik heb geen trek om voor die paar races die er nog resteren als ‘veldvulling’ achteraan mee te rijden. Daar pas ik voor.”

Maar kun je niet beter in het seizoen 2002 de laatste wedstrijden wél rijden in plaats van in de anonimiteit blijven?
“Voor mijn gevoel komen de kaarten voor volgend seizoen dan echt niet beter te liggen. Ik heb nu lang genoeg achterin meegereden.”

Je wilde dit seizoen dus liever niet naar Minardi, ook dus niet (terug) naar Arrows. Dat wordt je misschien niet door ‘het wereldje’ in dank afgenomen.
“Daar ben ik helemaal niet bang voor. Ze kennen mijn capaciteiten en men zal echt wel begrijpen dat ik niet voor een paar races voor de zoveelste keer achteraan in het veld wil gaan aansluiten. Wat levert mij dat op? Er is geen eer aan te behalen. Ik begin liever volgend seizoen bij een team van het begin af aan.”

Je bent er nog steeds van overtuigd dat je rijdt volgend seizoen?
“Ja.”

Is je gevoel daarover hetzelfde als enkele maanden geleden bijvoorbeeld? Of zijn de aanwijzingen daarvoor sterker of zwakker? Hoe zit dat precies?
“Dat gevoel is al maanden hetzelfde, ik ga ervan uit dat ik volgend seizoen weer in de F1 zit.”

Dan is er dus concreet niets gebeurd in die maanden want anders was je gevoel wel veranderd, toch?
“Concreet is er niets veranderd nee. Maar er zijn natuurlijk wel gesprekken gevoerd met enkele teams. Sinds mijn afwezigheid zijn de contacten links en rechts onverminderd voortgezet. Daarop is mijn gevoel gebaseerd. Maar er is geen contract getekend, dus in die zin is er concreet niets veranderd. Daarbij komt nog eens dat je in de Formule 1 nooit helemaal zeker weet welke kant het opgaat. In mijn situatie moet ik dus op mijn gevoel afgaan en dat is nog steeds positief wat het seizoen 2003 betreft.”

Ga je volgende week naar Spa?
“Ja, maar ik ga alleen vrijdag. Dan is het wat rustiger.”

Het mooiste circuit op de kalender?
“Absoluut. Geweldige sfeer, ook door al de Hollanders. Fantastisch circuit om te rijden met een paar snelle ‘hoeken’. En die magnifieke Eau Rouge.”

Hoe ga jij door die Eau Rouge? Want niet iedere coureur gaat daar op topsnelheid doorheen, naar het schijnt.
“Nou, ik wel. Ik pak hem vol.”

Michael Schumacher zou volgende week in de tv-rubriek pitpost van RTL 5 met Olav Mol te gast zijn. Toen weer niet. Ook jouw naam werd genoemd. Nu schijnt dat allemaal weer niet door te gaan. Hoe zit dat nu precies?
“Olav Mol wilde graag Michael Schumacher voor dat programma. Eigenlijk was het van Olav de bedoeling om dat op een kartcircuit te doen. Michael heeft toen gezegd dat hij wel in pitpost wil komen maar dan met mij erbij. Niet op een kartcircuit maar op de gewone manier, zoals met de andere gasten die geweest zijn. En als dat niet kon, dan maar niet. Bij RTL denken ze volgens mij dat ik niet op Spa ben en dat het hele feest dus niet doorgaat. Maar ik ben er dus wel volgende week. Ik zal Olav nog wel bellen.”

Dat hoeft niet, hij leest het hier wel…
“Dat zal ongetwijfeld zo zijn, ja. Haha.”