Schumacher wint Duitse Grand Prix

Gepubliceerd op 28 juli 2002 door John ter Meer

De Duitse was nog een van de weinige Grands Prix die Michael Schumacher nog niet had gewonnen in een Ferrari. Met zijn overtuigende overwinning van vandaag op het circuit van Hockenheim blijven er nog maar weinig uitdagingen over voor de Duitse vijfvoudige wereldkampioen. Rubens Barrichello zal zich in ieder geval opnieuw achter zijn oren krabben nu het Italiaanse team had aangegeven alle aandacht aan hem te schenken om ook de tweede plek in het kampioenschap te behalen. Zijn racewagen moest op het allerlaatste moment plaats maken voor de reservewagen en later verloor hij een podiumplek door een probleem bij het tanken.


De start van de race verliep zonder noemenswaardige problemen, alleen Frentzen bleef staan. Michael kwam als eerste door na de eerste ronde, gevolgd door broer Ralf, teamgenoot Barrichello, Raikkonen, Montoya en Trulli. De Renault van Trulli kon duidelijk het tempo van zijn voorgangers niet volgen en hierdoor ontstond een opeengepakt groepje achter hem dat voor leuk racen zorgde. Coulthard was de eerste die zich los kon maken van de Italiaan waarna Panis al snel volgde. Vooral Massa liet prachtige instinctieve inhaalmanoeuvres zien bij onder andere Heidfeld.

Ook Kimi Raikkonen, toen nog vierde, had moeite om het tempo bij te houden, in dit geval van Montoya die bij hem aandrong. Toen de Colombiaan uiteindelijk zijn Williams naast de McLaren van de jonge Fin plaatste duurde het een aantal bochten voor Raikkonen zich gewonnen gaf. Mooi, hard en clean racen.


Rond de zevenentwintigste ronde kwam vrijwel iedereen banden en brandstof halen en werd het duidelijk dat er over het algemeen gekozen was voor een tweestop strategie. Even gingen de Williamsen op vers rubber sneller dan de Ferrari's, maar later werden ze weer langzamer. Het was net of de Michelins alleen optimaal kunnen werken in een heel klein temperatuursgebied.

Raikkonen, die ervoor gekozen had geen banden te wisselen bij zijn eerste stop, kreeg linksachter een klapband en hinkte terug naar de pits. Nadat hij de baan weer op was gegaan viel hij terug naar de staart van het veld. Later spinde hij van de baan. Hierdoor is de stand na de tweede stops: Michael Schumacher, Ralf, Montoya, Rubens Barrichello, Coulthard en Heidfeld. Er zou nog een verandering plaatsvinden na een stop van Ralf Schumacher vier ronden voor de finish om een eventueel motorprobleem te voorkomen. Hij werd derde en teamgenoot Montoya tweede.