Teamprincipalen tegen drie auto teams

Gepubliceerd op 27 juli 2002 door Ron Lem

In het Concorde Agreement, het document dat alles wat met Formule 1 te maken heeft regelt, is een clausule opgenomen dat wanneer er minder dan 16 auto’s aan de start komen de resterende teams verplicht zijn om een derde auto en coureur in te zetten. Na het failliet van Prost en de wankele posities van Arrows en Minardi hintte Bernie Ecclestone eerder met ingang van het volgende seizoen deze regel te activeren. Dat moest hij wel want zijn bedrijf garandeert TV zenders een startveld van minimaal 16 auto’s.

Niet alle teamprincipalen lijken hier erg gelukkig mee. Norbert Haug (overigens geen teamprincipaal maar wel iemand die altijd te citeren is) meent bijvoorbeld dat “het niet een zaak is om eventjes de reserveauto in te zetten want er moet eerst budget voor zo een operatie komen. Immers, er is meer personeel voor nodig, meer reserveonderdelen, meer motoren en van alles meer. Dit is iets wat eerst goed besproken moet worden voor dat er een beslissing gemaakt wordt. Aan de andere kant denk ik dat elk team er op moet rekenen dat dit gaat gebeuren”.

Ove Andersson lijkt het met de woorden dat “zoiets niet één twee drie kan gebeuren” mee eens te zijn. “Als nieuwkomer zou dat heel veel van ons vragen maar als de situatie zich meldt dan zullen wij daar over moeten spreken om een oplossing te vinden”. Frank Williams aan de andere kant “denkt niet dat Bernie Ecclestone hier (een discussie) mee gediend zal zijn. Als het nodig is dat de teams met drie auto’s verschijnen zal Bernie zeggen ‘gewoon doen want het is jullie probleem’ en denk ik niet dat daar verder veel woorden aan vuil gemaakt zullen worden”.

Peter Sauber probeerde dit potentiele probleem gisteren te omzeilen met de woorden “daar niet over te willen spreken”. Paul Stoddart zei ten slotte “dat het geen geheim is dat Minardi daar niet toe in staat zal zijn. Als dat inderdaad nodig is dan denk ik dat het een trieste beslissing voor Formule 1 zal worden”. De Australier is eerder van mening dat “de Formule 1 heersers beter de kleinere teams kunnen helpen met een ander puntensysteem (lees; meer geld voor kleinere teams) want dan kan de huidige formule van twee auto’s per team overleven”. Daar zullen Ferrari, McLaren en Williams niet erg blij mee zijn want zoiets gaat natuurlijk ten koste van hun verdiensten.