Villeneuve: “snelheid is nu secundair”

Gepubliceerd op 26 juli 2002 door John ter Meer

Jacques Villeneuve is niet iemand die snel voor een commentaar te porren is maar als hij op dreef is dan is het ook vaak niet mis. Tijdens een radio interview vandaag was de Canadees weer goed op dreef.

Op de vraag wat van het rijden van Raikkonen bij McLaren en de verhuizing van Button naar BAR vond antwoordde hij dat hij “zich nooit zo opgewonden over wat er nu zo belangrijk aan Formule 1 is, behalve snel te rijden en voor een team te winnen natuurlijk. Als je ziet welke coureur volgend jaar voor welk team uitkomt dan is het mij duidelijk dat snel zijn secundair geworden is. Ik zeg niet dat Button geen snelle rijder is want hij doet het een stuk beter dan Trulli. Het enige wat ik probeer te zeggen is dat ik bepaalde beslissingen niet goed begrijp”.

“Bijvoorbeeld, ik begrijp niets van het Renault team. De laatste twee jaar was het altijd de beste van de twee coureurs die de zak kreeg en daar ben ik niet erg van onder de indruk; ik begrijp gewoonweg niet hoe die beslissingen tot stand komen”.

Hij begreep niet alleen waarom Flavio Briatore twee van de rijders waar hij de manager van is want hij heeft ondanks een vriendschap met McLaren coureur David Coulthard een probleem om Ron Dennis te doorgronden. “Bij de laatste Grand Prix kreeg McLaren op een gigantisch manier tegen het einde van de race de rekening gepresenteerd van de beslissingen die eerder genomen werden”. Hiermee doelde Villeneuve op het inhuren van Kimi Raikkonen. “Dat kostte hen een overwinning. Het grote publiek heeft dat misschien niet door maar er hangt wel een prijskaartje aan vast, en als het misgaat komen ze met allerlei excuses”.

Op de vraag of tegenwoordig coureurs vanwege marketing potentieel aan de bak komen interrumpeerde hij met de woorden “je vergeet het woord arrogantie te gebruiken. Dat is namelijk wat er gebeurd wanneer je denkt dat je beter dan wie dan ook bent en wanneer je de realiteit niet meer onder ogen ziet”.

Over besprekingen voor het komende seizoen zei Villeneuve “geen directe discussie met Dave Richards gehad te hebben”. Dat klopt uiteraard want die worden door zijn manager Pollock gevoerd. “Ik heb een contract waarin te lezen valt dat ik volgend jaar bij BAR zal rijden. De enige reden waarom ik geen contract voor 2003 bij BAR zou hebben is als zoiets besproken wordt, en de enige manier om zoiets te bespreken is om er beter van te worden. Tenzij er een team met een bord met goud komt waar iets heel moois op geschreven werd is er geen enkele reden om hier iets verder over te zeggen”.