Damon Hill: Michael Schumacher stopt na dit seizoen

Gepubliceerd op 04 juli 2002 door Marc van Beelen

Voormalig Formule 1 Wereldkampioen, Sky F1 Digital+ presentator en oud-rivaal Damon Hill denkt dat Michael Schumacher zijn helm aan de wilgen hangt als hij dit jaar zijn vijfde titel binnensleept, ondanks dat Michaels' contract tot eind 2004 loopt.

Alhoewel Schumacher de onbetwiste nummer 1 is bij Ferrari voelt hij de hete adem van Barrichello in zijn nek. Rubens heeft de druk opgevoerd en dat is te zien in de kwalificaties en races, hij is even snel of zelfs sneller dan Michael. Volgens Damon Hill zijn dit indicaties dat het eind van Schumacher's carriere nabij is.

"Het boe-geroep in Oostenrijk heeft Michael duidelijk aangeslagen, hij maakt fouten die hij voorheen nooit zou gemaakt hebben. Zoals zijn fout in de kwalificatie op de Nürburgring en de spin in de race zelf", aldus Damon.

"Ik heb Michaels' verrichtingen bestudeerd en ik kan met het hand op het hart zeggen dat ik denk dat hij aan het eind van dit seizoen stopt met Formule 1", vervolgt Damon Hill. "Michael is gewend om toegejuicht te worden en het boe-geroep in Oostenrijk en de GP's erna hebben hem aan het denken gezet. Hij is niet meer zo gemotiveerd als voorheen, zijn lichaamshouding laat zien dat hij niet meer zo geniet van een overwinning als een jaar geleden. Hij is een echtgenoot en vader, heeft geen financiele problemen en hij hoeft zich niet meer te bewijzen. Zijn record aantal overwinningen van 59 zal niet geëvenaard worden. Zelfs het evenaren van het record van Fangio is waarschijnlijk beter dan het breken ervan."

Michael Schumacher heeft het niet gemakkelijk gehad. Zijn teamgenoot is wel degelijk een bedreiging (alhoewel beschermd door teamorders) en verder zijn de politieke belangen in Formule 1 en de publieke perceptie ook van invloed op zijn gedrag. Theoretisch zou Schumacher zijn vijfde titel al tijdens de Franse GP kunnen bemachtigen, tenminste als zijn rivalen niet scoren. Het zou wel interessant zijn om te zien of hij van de rest van het seizoen geniet nadat hij zijn titel heeft.

"Als Schumacher inderdaad stopt na dit seizoen als regerend wereldkampioen dan heeft hij in ieder geval de vijf titels van Fangio geëvenaard. Voor wat betreft GP overwinningen, dat record zal nooit meer gebroken worden. Tenminste als we de statistieken mogen geloven, alhoewel deze waarschijnlijk een vertekend beeld geven", aldus Damon Hill. "Er zullen altijd wel vraagtekens zijn over Michaels' carriere en de manier waarop bepaalde resultaten bereikt zijn", voegt Hill toe.

Hill heeft herinneringen aan Michaels' rijkunsten, beide botsten op elkaar in 1994 in de strijd om het coureurskampioenschap in de laatste race in Australië. Uiteindelijk werd Hill wereldkampioen in 1996 in een Williams.