scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Toekomst Minardi blijft onzeker ondanks eventuele $12 miljoen

Gepubliceerd op 19 juni 2002 door Marc van Beelen

Hoewel Minardi eerder deze week een reddingsboei toegeworpen kreeg moet het nog maar blijken dat het team het einde van het seizoen haalt. Volgens een bericht van de FIA heeft deze aan de Formula Ona Administration (FOA) de opdracht gegeven om $12 miljoen aan uitstaand prijzen- en tv geld dat de FOA nog aan Prost Grand Prix schuldig was uit te betalen aan het kleinste van alle Formule 1 teams. Nadat de andere Formule 1 teams niet met een tegenargument kwamen - de deadline hiervoor was gisteren 12:00 uur – kon het bedrag overgemaakt worden aan Minardi. Toch blijkt er meer aan de hand te zijn dan alleen dit.

Volgens goed geïnformeerde bronnen heeft Bernie Ecclestone aan het begin van dit jaar een bedrag van $5 miljoen aan Minardi/Stoddart geleend om aan het seizoen te kunnen beginnen. Max Mosley en Bernie Ecclestone waren vorige week bij wijze van uitzondering tijdens de vergadering van teambazen aanwezig. Deze lening zal uiteraard in mindering van de vordering van $12 miljoen gebracht worden. Paul Stoddart verklaarde aan het begin van de afgelopen week dat Minardi met het bedrag van $12 miljoen het seizoen kan afmaken. Echter, Minardi zal ‘slechts’ $7 miljoen ontvangen en valt het te bezien of dat voor Minardi genoeg is om het seizoen af te kunnen maken.

Het Concorde Agreement regelt alles wat Formule 1 betreft en zo ook welk team wat ontvangt. De hoogte van de betalingen hangt van een aantal factoren af, onder andere hoe een team het afgelopen seizoen presteerde en hoe het bij elke individuele race in het huidige seizoen er vanaf bracht. Per race wordt de balans opgemaakt aan de hand van de positie waar een auto na 1/3, 2/3 en aan het einde van race zich bevindt. De FOA betaalt aan het eind van elk kwartaal. Nu het erop lijkt dat de FOA op 30 juni gaat betalen zal de bankier van Minardi geen cent gecrediteerd zien omdat eerst de lening van $5 miljoen afgelost moet worden. Het valt dus nog allemaal te bezien of het team deze crisis overleeft.