Jacques Villeneuve is weer opgenomen in de trainingsuitslag en mag,...

Gepubliceerd op 11 oktober 1997 door

Jacques Villeneuve is weer opgenomen in de trainingsuitslag en mag, hangende het protest, deelnemen aan de Grand Prix van Japan De Canadees werd aanvankelijk gediskwalificeerd nadat bleek dat hij in de vrije training zijn snelste ronde had gereden op het moment dat er een gele vlag getoond werd op de baan. Aangezien een gele vlag betekent dat er een mogelijk gevaarlijke situatie op de baan is moeten de rijders vaart minderen. De vlag werd gezwaaid omdat de Tyrrell van Jos naast de baan stond. Villeneuve had al een voorwaardelijke straf voor eenzelfde vergrijp in Monza. De voorwaardelijke schorsing die hij toen kreeg werd hierdoor omgezet in een diskwalificatie voor 1 race. Williams is tegen de straf in beroep gegaan waardoor Villeneuve toch mag racen. Als het bij dat beroep, dat op 26 oktober behandeld wordt, Villeneuve alsnog in het ongelijk gesteld wordt, raakt hij de punten die hij morgen in de race behaalt alsnog kwijt. Bovendien loopt hij het risico ook nog eens de laatste race van het seizoen op Jerez te missen. De Williams rijder heeft al gedreigd te stoppen met de Formule 1 en terug te gaan naar de CART in Amerika als hij gediskwalificeerd wordt.
Villeneuve weet dat Schumacher moet in de punten moet finishen om zicht te houden op het wereldkampioenschap. Er gaan dan ook al verhalen in de paddock dat de Canadees nu carte blanche heeft om Schumacher in de eerste bocht uit te schakelen.

Overigens werden Michael Schumacher, Heinz Harald Frentzen, Rubens Barrichello, Johnny Herbert en Ukyo Katayama voor hetzelfde vergrijp gestraft. Zij kwamen er echter met voorwaardelijke straffen vanaf.

De messen zijn geslepen voor een ontknoping in het F1 wereldkampioenschap. Jacques Villeneuve en Michael Schumacher zullen morgen alsnog in de Grand Prix van Japan vanaf de eerste rij starten. In de kwalificatietraining van vandaag was de Canadees zijn Duitse rivaal zes honderdsten van een seconde te snel af.
Jos moest genoegen nemen met een achterstand van ruim vier seconden op Villeneuve wat hem een 21e plaats opleverde. Hiermee is hij nog wel zijn teamgenoot Salo voorgebleven die bijna drie tienden langzamer trainde. Een morele opsteker voor Jos aangezien het pas de tweede keer is dat hij op Suzuka rijdt. Dit in tegenstelling tot Salo die de baan beter kent door zijn jaren in de Japanse Formule 3000.

Ook in de eerste vrije trainingssessie was Verstappen al sneller geweest dan Salo. In de eerste sessie had Jos een probleem met de benzinetoevoer waardoor hij de training vroegtijdig moest staken. Bovendien werd de sessie onderbroken om de gestrandde Tyrrell naar een veilige plaats te brengen. Een onderbreking zagen we ook in de kwalificatietraining. Gianni Morbidelli ging er hard af met de Sauber wat er voor zorgde dat de rode vlaggen ongeveer een kwartier op het circuit te zien waren.

Voor een compleet overzicht van alle tijden kun je terecht op onze seizoen pagina.