scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Weer Schumacher

Gepubliceerd op 09 juni 2002 door Dennis Visser

Michael Schumacher is niet meer te stoppen. Met erg veel gemak lijkt hij af te stevenen op zijn vijfde Formule 1-titel, die hij vrijwel zeker ruim voor het einde van het seizoen op zak zal hebben.
Vandaag boekte hij zijn zesde overwinning van het seizoen 2002, na slechts acht Grand Prix. En niet in de laatste plaats doordat hij geholpen werd door het uitvallen van Juan-Pablo Montoya. De Colombiaan startte vandaag vanaf pole position, en was wellicht op weg om de Grand Prix op zijn naam te schrijven. Totdat zijn BMW-krachtbron hem in de steek liet. David Coulthard, winnaar van de vorige Grand Prix, was beter in vorm dan hij voor aanvang van de Grand Prix voorspelde, maar kwam tekort voor de overwinning. Hij werd tweede. Rubens Barrichello maakte het podium compleet.



Schumacher boekte zijn 59e Formule 1-zege

Bij de start van de race kwam Montoya, vanaf de voorste positie, het beste weg. Nog voor de eerste bocht wist Rubens Barrichello gemakkelijk voorbij Michael Schumacher te komen. Waarschijnlijk werd hij hierbij geholpen door het lagere gewicht van zijn Ferrari: Barrichello bleek later op een twee-stop strategie te zitten, waar Schumacher maar één maal voor benzine en banden binnen hoefde te komen. Ook Montoya had twee stops gepland, maar doordat de safety car in de dertiende ronde de baan op kwam (de BAR van Jacques Villeneuve was stilgevallen en moest weggehaald worden) werd zijn eerste stop behoorlijk vervroegd. Hij was een van de weinigen die voordeel uit de situatie wist te halen, door direct de pitstraat in te duiken bij het neutraliseren van de wedstrijd. Iets waarop hij in Amerika veelvuldig heeft kunnen oefenen. Met zijn pitstop viel Montoya slecht drie plaatsen terug, tot de vijfde plek.

Het Ferrari-team bleek minder flexibel. Barrichello kwam pas twaalf ronden later binnen voor zijn eerste van twee stops, en viel daarmee terug van de eerste naar de zesde positie. Halverwege de wedstrijd maakte Michael Schumacher zijn enige stop om achter Montoya terug te komen op de baan. Gegeven het feit dat Montoya nog een stop moest maken, en dat zijn motor later de geest zou geven, was de overwinning hiermee eigenlijk al binnen. Ook David Coulthard was vertrokken op een één-stop strategie, hij stopte pas laat in de wedstrijd. Zijn inhaalslag op Schumacher, na zijn stop in de 49e ronde, kwam te laat.

Na 70 ronden wedstrijd had Schumacher nog een voorsprong van ruim een seconde op David Coulthard. Precies genoeg voor weer 10 WK-punten. Eigenlijk is alleen de strijd achter Schumacher nog spannend. De Williams-coureurs Juan-Pablo Montoya en Ralf Schumacher staan in de WK-stand beiden op 27 punten. Slechts één punt daarachter volgt David Coulthard, en nog eens tien punten daarachter Rubens Barrichello. Vier serieuze kandidaten voor de titel best of the rest. Ze hebben nog een half seizoen om daarop aanspraak te gaan maken.