Sato: al crashend leert men

Gepubliceerd op 30 mei 2002 door John ter Meer

Takumo Sato blijft laconiek onder de aanzwellende kritiek over zijn F1 debuut waarin hij nogal wat schade heeft gereden. “Van elk foutje leer je weer”, weet hij. De vraag is of Eddie Jordan deze uitspraak onderschrijft want de teambaas zag de bankrekening van zijn team de afgelopen twee Grand Prix’ met een kleine anderhalf miljoen dollar slinken. Gelukkig hengelde Sato’s teamgenoot Giancarlo Fisichella zowel in Oostenrijk als Monaco enkele punten binnen voor het geplaagde team.

Sato heeft in de korte periode dat hij zijn opwachting maakt in de F1 een indrukwekkend lijstje ongelukken samengesteld: een crash op zaterdag in Melbourne, een botsing (met zijn teammaat Fissichella) in Maleisië, in de Senna bocht eraf in Brazilië, de enorme klap in Oostenrijk en de schuiver met bijbehorende schade in de tunnel van Monaco. Met name bij de laatste twee ongelukken kan de Japanner enige mazzel niet ontzegd worden. En tussendoor reed hij, ook in Monaco, nog even een klassieke Lotus in de vernieling.

”Elke keer is er weer een andere oorzaak die lijdt tot dit soort crashes”, voert Sato aan. “Ik maak nooit tweemaal dezelfde fout, dus wat mij betreft maak ik me geen zorgen.” Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij Sato die al eens aankondigde dat hij op een dag F1 wereldkampioen wordt. En het moet gezegd, met een flinke dot zelfvertrouwen stond hij ook afgelopen zondag aan de start van de GP van Monaco. Hij haalde bij de start, ‘op zijn Verstappens’, vijf auto’s in en daarna ook nog eens brutaal Fisichella en Salo. Jordan verordonneerde echter dat Sato Fisichella weer voorbij moest laten, de Japanner moest van zijn lijn en daar verloor hij de controle over zijn auto.

Maar wie denkt dat Sato inmiddels een respectabel stukje van zijn zelfvertrouwen op het asfalt en de vangrails heeft achtergelaten, die heeft het mis. “Mijn zelfvertrouwen heeft hier niet onder geleden. Ondanks de ongelukken blijf ik optimistisch. Af en toe heb ik kunnen laten zien wat ik werkelijk kan. En die crashes? Ach, al doende leert men.” En Eddie Jordan? Die roept steeds harder dat Takumo Sato een waterdicht contract heeft.